Hvornår er 30 Mbit det rette valg?

Hvornår får du det optimale ud af en 30 Mbit linje? Typisk er det en god linje for den internetaktive familie, der blandt andet ofte streamer tv.

30 Mbit vil du næppe opleve som langsom, og forbindelserne kan i udgangspunktet bruges til alt.

Dog kan uploadhastigheden (den der står efter “/”) af og til være ret lav, og det kan betyde, at det tager lang tid at lægge filer op på nettet, ligesom videosamtaler kan være et problem – særligt hvis det er noget flere benytter sig af samtidig. Derfor kan det være en god idé at sikre dig, at abonnementet har mindst 5 Mbit i upload, hvis du ofte bruger uploadhastigheden til de nævnte ting.

30 Mbit er nok til, at der kan streames fra 3-4 enheder i HD-kvalitet samtidig. Til gengæld er det kun nok til en enhed, der vil streame 4K-kvalitet, da det tager omkring 25 Mbit. Øvrige aktiviteter tager typisk markant mindre end HD-streaming, og eksempelvis spil via netforbindelsen tager i sig selv kun maksimalt 2-3 Mbit.

  • ✓ Surf
  • ✓ streaming
  • ✓ 4-7 computere

Priser på 30 Mbit internet

Nedenfor finder du forskellige abonnementer på fastnet bredbånd med omkring 30 Mbit i hastighed. Du får altså omtrent samme hastighed i de forskellige hastigheder, men der kan være forskel på udstyret – klik på “mere info” for at se, hvilket udstyr der følger med.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 100/20 Mbit
(minimum: 80 / 10 Mbit)
6 mdr. 2312 kr. 319 kr.
(min. pris: 2312 kr.)

Hvornår er 30 Mbit fornuftigt?

Med en 30 Mbit linje har du en rigtig hurtig forbindelse, som du kan bruge til alt fra streaming til download af store filer på forholdsvis kort tid. Ret beset kan du gøre alt på en 30 Mbit linje.

Du kan endda have omkring 5-7 computere på nettet samtidig uden problemer – det kan dog påvirke hastigheden en del, hvis en eller flere computere downloader store filer og bruger alt hastigheden på det, men den risiko, kan du aldrig helt undgå uden at pille ved indstillingerne i routeren eller lave aftaler om download. Generelt er du særdeles godt stillet på en 30 Mbit linje, selv med adskillige computere på nettet samtidig.

30 Mbit er oplagt for den store familie, hvor der er flere brugere med behov for en hurtig linje eller for den kræsne forbruger, der vil have en bundsolid linje, der uden problemer kan bruges til alt – og ikke mindst er hurtig, når der skal hentes store filer. Den kan også være et godt valg i kollektivet, hvor der er 4-7 brugere med forskellige behov.

Forbindelsen er primært for langsom, hvis du streamer fra mere end 4 enheder, og er der flere enheder online udover dem der streamer, kan 4 enheder der streamer også komme i problemer. Desuden bør man have højere hastighed, hvis man vil streame i 4K-kvalitet, og samtidig lave andet på nettet fra andre enheder. Slutteligt kan det være rart med højere hastighed, hvis man meget hurtige vil kunne hente meget hurtige filer – men selv med 30 Mbit vil de fleste filer kunne hentes nogenlunde hurtigt.

Vær opmærksom på, om udbyderen lister prisen med en minimumhastighed. Hvis en minimumhastighed er angivet, risikerer du også, at udbyderen ikke leverer den hastighed, som du forventer – oftest kommer hastigheden tæt på det lovede, men du bør overveje, om du kan leve med de “tabte” Mbit, hvis din forbindelse er tæt på minimumhastigheden. Som regel vil hastigheden dog være tæt på de 30 Mbit, som udbyderen sælger abonnementet med.

Hvornår er 30 Mbit det forkerte valg

Mange vil ramme bedre med en forbindelse på 20 Mbit. Denne forbindelse kan også sagtens bruges, hvis du har 3-5 computere på nettet samtidig, og den kan også sagtens bruges til streaming og lignende. Fordelen ved 30 Mbit vil være, at du kan lave lidt mere krævende ting, ligesom du kan have 5-6 computere på nettet samtidig uden problemer, medmindre der bliver downloadet filer i vildskab eller streamet video i høj kvalitet fra alle computere samtidig. Men til streaming fra to computere, bør du ikke mærke forskel på 20 og 30 Mbit.

Har du i hovedreglen kun en computer på nettet af gangen, kan du næsten altid nøjes med helt ned til 10 Mbit uden at gå på kompromis. Her kan du sagtens streame tv, men med meget store filer kræver det selvfølgelig lidt mere tålmodighed, når der downloades – til gengæld vil du ofte kunne spare et ganske betragteligt beløb i abonnement hver måned.

Hvis du vil have det bedste af det bedste, kan du også gå op på en endnu hurtigere forbindelse, men for langt de fleste private er der ikke det helt store udbytte ved at vælge hurtigere internet. Det er primært en fordel, hvis du meget ofte downloader eller uploader store filer, eller hvis du bor i en husstand, hvor der skal streames fra mange computere, samtidig med computere downloader filer på kryds og tværs.

  • 2-9 Mbit: Du får en linje, hvor du kan besøge sider på nettet, tjekke mail og netbank uden problemer. Du kan se en video i glimrende kvalitet, hvis du har mindst 4-5 Mbit. Ikke alle udbydere tilbyder hastigheder på 9 Mbit eller mindre.
  • 10-19 Mbit: Du kan sagtens se videoer og alt andet på nettet. En fin forbindelse – også hvis du har 2-3 computere på nettet samtidig.
  • 20-35 Mbit: Glimrende hastighed, hvis du har flere computere på nettet – tilstrækkeligt selv med 4-5 computere på nettet samtidig.
  • 35+ Mbit: Til den kræsne forbruger. Du skal have en del computere på nettet eller have særlige hastighedskrav, hvis du skal have det fulde ud af hastigheden.
  • Upload: Uploadhastigheden er den der står efter “/”. Hastigheden har betydning for, hvor hurtigt du kan sende ting til internettet. Det er altså eksempelvis hvis du lægger billeder og video på Facebook. Det er altid rart at kunne sende ting hurtigt til nettet, men omvendt bruger man kun sjældent og i kort tid sin upload. Især med flere computere på nettet, kan det dog være fornuftigt med minimum omkring 0,5 Mbit pr. computer i upload.

En router eller et modem er det udstyr, der sørger for, at dine computere kan komme på nettet. Med en router kan du have flere computere på nettet på samme tid, mens det kræver ekstra udstyr eller IP-adresser mec et modem.

Bredbånd kommer stort set altid med en trådløs router. Enkelte udbydere sælger i perioder bredbånd med en router eller et modem, der ikke er trådløs. Hvis du klikker “flere detaljer” i vores tabeller, står der tydeligt, hvilket udstyr der følger med.

Du kan også koble din computer op til routeren med kabel, selv om det er en trådløs router. Det nødvendige udstyr til at komme på nettet følger med i pakken, men det kan være nødvendigt for dig at investere i (længere) netværkskabler, hvis du ikke vil koble din computer til trådløst, ligesom det for meget gamle computere kan være nødvendigt at købe (trådløst) netværkskort – i reelt alle nyere computere er det dog med.

Der er principielt set tre typer internet, som vi her på siden kalder fastnet bredbånd. xDSL(også kendt som kobberkabler eller via telefonstikket), Kabel-internet(coax-nettet) og fibernet. Kabel internet og især fibernet har dog ikke lige så bred dækning, som de traditionelle typer bredbånd.

Kabel internet kommer via din kabel-tv udbyder, så derfor skal du også have et tv-abonnement ved kabel-tv udbyreden, hvis du vil have internet herfra. Ellers kan du ganske enkelt ikke få kabel internet. Stofa og YouSee er de store udbydere af kabel internet. Det er ikke alle steder, der er mulighed for kabel-tv.

Fibernet er lynhurtigt bredbånd via lyslederkabel, og det er især de danske energiselskaber, der har satset på fiberinternet. De har slået sig sammen i det fælles brand Waoo! Det er dog langtfra alle steder, man kan få Waoo!, men det er ikke forbeholdt byerne. Det kan være dyrt i etablering, da det ofte er nødvendigt med gravearbejde.

De fleste udbydere tilbyder muligheden for at få teknikerinstallation. Det betyder, at du får en tekniker ud, der sætter routeren til og sørge for at din computer er på nettet. Som regel er det dog ikke specielt svært at gøre det selv, og der følger en guide med, så du ved hvordan kablerne skal forbindes mellem computere, væg og router.

I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt, at der kommer en tekniker forbi. Det er især tilfældet, hvis der ikke har været internet på bopælen før af samme type, som der er bestilt. Med traditionelt bredbånd er det efterhånden en sjældenhed, mens det er meget almindeligt for fiberinternet(eks. Waoo), der endnu ikke er specielt udbredt blandt private.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning