TDC og MTG Nordic fusionerer
TDC har fusioneret med MTG, der især er kendt for Viasatprodukterne
Med andre ord er Viaplay, Viasat, og TV3-kanalerne og TDC’s teleprodukter blevet samlet, og ifølge pressemeddelelsen har de nu samlet på 3 millioner tv-kunder og en rækkevidde på 10 millioner husstande i Norden.
Det har længe være spekuleret i at indholdsleverandører eller andre aktører kunne blive mere direkte aktører på telemarkedet.
Blandt mulighederne har Google, Netflix, Facebook og lignende ofte været nævnt, idet telemarkedet er nært beslægtet med deres forretningsområder, og der kan være solide fordele i at være mere direkte til stede.
Set i det lys er det ikke specielt overraskende, at sådan en fusion kunne komme på tale, selv om det endnu har været småt med indholdsleverandører der så direkte er trådt ind på telemarkedet. Og hos TDC er man da også glade for fusionen.
– Jeg er utrolig glad for, at MTG Nordics bliver forenet med TDC Group. Vores to forretninger supplerer hinanden fantastisk, og sammenlægningen vil give os en endnu stærkere innovationskraft. Vi vil dermed få mulighed for at tilbyde de nordiske forbrugere endnu mere attraktivt indhold samt at skabe den næste generation af underholdningsprodukter. Selskabet vil være det første af sin slags i Europa, siger TDC Groups koncernchef, Pernille Erenbjerg i en pressemeddelelse.
Hun bliver koncernchef i den nye samlede virksomhed, mens Anders Jensen fra MTG Nordics bliver ny vice-koncernchef.
Vil gå forrest på indhold
Der vil være fokus på at “styrke den lokale indholdsprofil og den nordiske indholdsbranche gennem fortsatte investeringer.” Desuden vil man forstsat samarbejde lokalt og internationalt med en åben platform.
– Vi vil skabe et nyt og sandt nordisk selskab med intentionen om at investere yderligere i unikt lokalt indhold samt at styrke vores samlede underholdningsprodukter og det nordiske indholdsmarked som helhed. Sammen vil vi forpligte os til at bygge videre på vores stolte tradition om at skabe og fortælle de bedste historier i Norden, siger Anders Jensen, der er Executive Vice President i MTG og Chairman i MTG Nordic Entertainment.
Aftalen betyder, at TDC overtager hele ejerskabet af MTG Nordics.
Til gengæld modtager MTG 28 procent af ejerskabet af TDC, ligesom MTG får 3,3 milliarder svenske kroner for aftalen.
Før det er gennemført skal det dog blandt andet godkendes af konkurrencemyndigheder i de enkelte lande. Noget der tidligere gav Telenor og Telia i Danmark problemer, men omvendt var der her tale om fusion mellem to aktører i samme branche. Man forventer, fusionen bliver gennemført i anden halvdel af 2018.
Aftalen vil formentlig betyde, at der bliver endnu mere fokus på fordele i abonnementer i forhold til indholdsadgang, og det kan betyde mere fokus på pakker som Play-abonnementet ved TDC-ejede Telmore.
Har det betydning for netneutralitet?
Omvendt vil kritikere og folk med fokus på netneutralitet givetvis få nervøse trækninger i frygt for, om det kan være et skidt skridt for optimal netneutralitet, der er et begreb der dækker over at give alle indholdsleverandører lige adgang på nettet.
Noget der er kommet øget fokus på, efter USA har lempet reglerne kraftigt på trods af modstand fra både indholdsleverandører og forbrugere.
Indtil videre er der stadig flere regler i EU, der beskytter netneutralitet enten direkte eller indirekte via eksempelvis konkurrencelovgivning.
Men der er også muligheder for tiltag, der går på kant med, hvad mange forstår som netneutralitet – det kan være forbrug fra bestemte tjenester ikke tæller i dataforbrug på mobilt bredbånd eller mobilabonnementer, ligesom nogle vil mene, det er på kant med netneutralitet overhovedet at have indhold med i abonnementer til fordelagtige priser.
Til gengæld må man ikke blokere for tjenester, eller dedikere hastighed specifikt til tjenester, eller omvendt nedprioritere hastigheden, når man streamer via konkurrerende tjenester.