Opgrader til et nyt Windows

Du har sikkert hørt om det. Fra april 2014 er det slut med opdateringer til Windows XP.

Det betyder, at du reelt er nødt til at opgradere fra Windows XP til en nyere udgave, medmindre du inden for relativt kort tid vil løbe en sikkerhedsrisiko, der er ganske stor.

Har du en ældre computer med Window XP og har overvejet at få opgraderet den til Windows 7 eller Windows 8, som er den nyeste udgave af styresystemet, så får du hjælp til at finde den rette version her. De mange råd i guiden, kan du naturligvis også bruge, hvis ud har en anden udgave af XP, som du gerne vil opgradere fra.

Er det strengt nødvendigt at opgradere?

Er styrestystemet på din ældre computer Windows XP, så vil det være en stor fordel at opgradere. Microsoft stopper nemlig 8. april 2014 med at yde support og lave opdateringer til Windows XP. Du vil stadig være i stand til at bruge computeren, men der vil ikke komme forbedringer og rettelser til styresystemet.

Vigtigst af alt bliver sikkerhedshuller ikke rettet, og det betyder, at Windows XP givetvis vil blive et mål for it-kriminalitet, og selv med et godt antivirus program, vil du stå ret skidt med Windows XP. Sikkerhedshullerne vil formentlig blive jagtet ekstra hårdt i starten, hvor der er flest, de it-kriminelle kan ramme, så vi anbefaler, du opdaterer allerede inden april.

Er det Windows Vista eller Windows 7, behøver du ikke at opgradere af disse grunde. Dog vil du med en opgradering af Vista til Windows 7 eller 8 opnå en hurtigere computer, idet systemkravene ikke er så store – derfor vil du frigøre kapacitet til de øvrige programmer på din computer.

Kan min computer køre Windows 7 eller 8?

Der er to måder, du meget let kan undersøge, om din computere kan køre Windows 7 og/eller 8.

Der er den lidt tekniske, hvor du går ind i startmenuen og finder kontrolpanel og vælger system. Her kan du se specifikationer på din computer – det kan også være, du har dem på en kvittering eller lignende. Herefter kan du sammenligne det med Microsofts krav til din computer. Se systemkravene til windows 7. Se systemkravene til Windows 8.

Den mere enkle og sikre måde at gøre det på, er ved at gå ind på Microsofts hjemmeside og hente programmer, der selv måler, om computeren vil kunne bruge udgaverne. Til Windows 7 skal du bruge et program der hedder “Windows 7 upgade adviser“. Til Windows 8 kan du
bruge programmet “Opgraderingsassistent til windows 8“.

Efter at have kørt henholdsvis Windows 7 upgade adviser eller Opgraderingensassistenten, vil du få vist om din computer i stand til at køre Windows 7 eller 8.

Forskelle mellem systesystemerne

Med en opgradering til Windows 7 vil der være nogle nye funktioner sammenlignet med Windows XP og Vista. For eksempel er der bedre mulighed for at tilkoble ekstra udstyr så som printere, da der følger flere drivere med Windows 7. Opstarten af selve vil foregå hurtigere især i forhold til Vista, og samtidig er
ydeevnen forbedret. Generelt vil du dog møde et Windows, der på mange måder minder, om det du kender, selv om der er enkelte forskelle i måden du bruger computeren – særligt i forhold til XP.

Til Windows 8 er der sket langt mere markante ændringer i det, du ser. I forhold til Windows XP, Vista og 7 er en af de store ændringer selve startmenuen. Den er lavet om til en ny startskærm. Det vil sige at i stedet for at få vist skrivebordet som startskærm ved login, vil du få vist et nyt startskærm med programmerne vist som farvede felter. Det første billede i denne artikel er fra Windows 7, mens det andet viser startskærmen i Windows 8.

Der er flere “live-widgets” i Windows 8 navigationen. “Live-widgets” er felter, der viser data fra et program – det kan eksempelvis være billeder fra billedmappen, men der er også mange andre mulige funktioner som vejrudsigter og lignende.

Hvis du ønsker det, kan du dog stadig få vist skrivebordet som i Windows XP, Vista og 7 via et felt.

Skal jeg vælge “home” eller “professional”?

Når du har fundet frem til at computeren kan opgraderes, og funde ud af om du vil have udgave 7 eller 8, er der stadig to grundlæggende to udgaver at vælge imellem. En stardard/home eller professional udgave. De fleste vil kunne klare sig med standardudgaven som privat, mens virksomheder ofte vælger Professional, da den har flere muligheder med eksempelvis netværksopsætningen. Som privat vil du dog næppe få brug for de ekstra funktioner og muligheder

Selve opgraderingen

Når du har besluttet dig for, hvad du vil opgradere til, kan du vælge mellem at opgradere eller lave en ny installation.

Med en opgradering vil Windows beholde dine personlige filer (dokumenter, billeder, videoer) og instillinger. Dog vil der være forskel på hvor meget der beholdes alt efter hvilket styresysstem du har i forvejen, og uanset hvad er det en god idé at gemme de vigtige filer andre steder, så du er sikker på, de ikke går tabt. Vi anbefaler altså kraftigt, at du gemmer billeder, dokumenter og andet du gerne vil bevare på eksempelvis en ekstern harddisk, hvis du opgraderer til Windows 7. Opgraderer du til Windows 8, vil du i udgangspunktet ikke bevare nogle filer.

Med Windows XP vil du kun bevare dine perrsonlige filer, og det vil derfor være nødvendigt at installere programmerne igen samt opsætte windowsinstilligerne.
Med Vista vil dine personlige filer og windowsinstillinger bevares og det er derfor kun nødvendigt at installere programmerne igen.

Med opgradering fra Windows 7 til 8 vil du bevare dine personlige filer, windowsinstillingerne og programmerne.

Selvom personlige filer bliver overført ved en opgradering, vil du med en kopi være sikker på at bevare dem. Dette kan ske ved at brænde en CD eller DVD, gemme på en ekstern harddisk eller bruge en cloud løsning. Med den sidst nævnte løsning er der flere gratis udbydere, hvor der for mange vil være rigeligt med plads til en sikkerhedskopi, medmindre der er tale om store mængder billeder og/eller video.

Med en ny installation vil der være flere fordele. Din computer vil være helt “ren” fra starten, da der ikke er nogle filer, der følger med – og dermed er du sikker på, at eventuelle problemer i indstillinger eller lignende følger med. Du undgår derfor, at din ydeevne forringes ved at gamle drivere forbliver på din computer, gamle programmer som ikke anvendes mere bliver slettet, og der kan blive ryddet op på computeren. De fleste vil opleve, at det vil være godt for ydeevnen at installere helt fra bunden. Omvendt er det en mere krævende proces, som du i forvejen bør føle dig tryg ved, hvis ikke du kan få hjælp af en anden it-kyndig. Samtidig kan der være mere arbejde med at få opsat computeren helt korrekt efter installationen.

Priser

En opgraderingsversion af Windows 7 home (starndard) koster fra omkring 800 kroner hos diverse webshops på internettet og for en Professional fra 1.899,00 kr.

Opgraderer du fra Microsofts hjemmeside, skal du betale 899,00 kroner for Windows 8 standardudgaven. Windows 8 Professional koster 1.999,00 kr.

(priser september 2013)


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning