Sådan finder I internet, I kan dele

Bor I flere sammen i en familie eller måske et kollektiv?

Internet er en nødvendig del af hverdagen for reelt alle danskere. Men der kan være stor forskel på, hvad vi bruger nettet til. Alle skal gerne være tilfredse med forbindelsen, men omvendt skal man også gerne finde en løsning, der økonomisk giver mening.

Når I er 3-4 eller flere, der skal bruge forbindelsen, bør I naturligvis stort set aldrig gå efter de absolut laveste hastigheder. Omvendt ender mange i den modsatte faldgruppe, og ender med at købe en forbindelse, der nærmest har nok hastighed til en hel villavej.

Vær opmærksom på, at du normalt ikke må dele forbindelsen med folk uden for husstanden. Du må altså eksempelvis ikke have en fælles internetforbindelse med din nabo ifølge vilkårene hos udbyderne.

Hvilken hastighed har vi egentlig brug for?

Det afhænger naturligvis både af, hvad I skal bruge nettet til, og hvor mange computere og enheder generelt, der er online.

Som regel behøver du ikke afsætte ret meget hastighed til spilenheder, mobiltelefoner og tablets. Medmindre de konstant er i brug, behøver du reelt ikke engang afsætte 1 Mbit pr. enhed, men er I oppe på 4-5 enheder eller mere, I vil have koblet til, kan det godt være rart at tippe hastigheden lidt op.

Fokus bør dog være på antallet af computere på nettet. For hver computer der skal på nettet, er det en god idé at afsætte omkring 5 Mbit. Det er nok til surf, spil og streaming i fornuftig kvalitet. Er man meget heftig streamer, kan man afsætte lidt mere hastighed.

Er der nogen, der vil downloade nærmest konstant, bør man også tage højde for det – det er dog en god idé at lave aftaler om hastighed til download, for ellers kan I aldrig helt undgå, at personen bruger alt hastigheden.

Streamer man aldrig fra én eller flere computere, kan man godt nøjes med at afsætte 2-3 Mbit til disse. Og husk at computerne naturligvis kun bruger af hastigheden, når de er tændt. Med andre ord kan man med 4-5 computere som regel nøjes med 20 Mbit – i tilfælde, hvor de fleste streamer kan det dog være en god idé at gå op på 30-40 Mbit. Det er meget sjældent, man reelt har brug for højere hastighed end dette – selv med 6-7 computere på nettet.

Priser på internet, der kan deles

Vi har samlet priser på internet, der typisk passer til dig, der jævnligt har 3-5 computere på nettet samtidig.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 50/10 Mbit
(minimum: 35 / 5 Mbit)
6 mdr. 2072 kr. 279 kr.
(min. pris: 2072 kr.)
Mere info 50/50 Mbit
1 mdr. 1673 kr. 279 kr.
(min. pris: 578 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Hvad er upload og downloadhastighed

Først og fremmest er det vigtigt at være opmærksom på, at der er to hastigheder: download og uploadhastighed. Downloadhastigheden er den hastighed, du bruger, når internet sender ting til dig. Du bruger den, når du surfer, streamer tv/musik, spiller spil over nettet eller downloader billeder, video eller noget helt tredje.

Uploadhastighed er den hastighed, du bruger, når du lægger ting op til nettet. Det kan eksempelvis være, når du smider billeder eller video på din Facebookprofil, har en videosamtale over Skype eller opdaterer din online diskplads (eksempelvis Dropbox). Hvis du selv vil have din computer til at være server i et spil over nettet, kræver det også lidt uploadhastighed.

Som regel behøver du ikke lægge særligt høj vægt på uploadhastigheden. Det er rart, at tingene kan komme hurtigt op på eksempelvis Facebook, men omvendt har de fleste af os intet imod at vente 5-10 minutter, hvis vi skal lægge 40-50 billeder op – det sker trods alt ikke hver dag. Men netop når du deler forbindelsen med flere, kan det dog være ekstra rart at have en fornuftig uploadhastighed.

På kobbernettet (reelt alt, der ikke er fiber, via kabel-tv udbyderen eller mobilt bredbånd) bliver din downloadhastighed også påvirket, hvis du bruger din uploadhastighed. Og hvis du kun har eksempelvis 1 Mbit i upload til 4-5 computere, så vil en rigtig stor del af uploadhastigheden blive taget selv ved almindelig surf, og så kan din downloadhastighed pludselig blive påvirket en hel del – selv om hver eneste computere isoleret set ikke bruger uploadhastigheden til det store. Derfor bør du gå efter omkring 0,5-1 Mbit pr. computer i uploadhastighed.

Ekstra viden: Hvad hvis den trådløse forbindelse ikke dækker overalt?

Det er en god idé at tænke over placeringen af routeren. Jo mere centralt placeret den er, jo større er chancen for, at I kan opnå god forbindelse overalt. Ofte har man jo dog kun begrænset mulighed for at styre, hvor udstyret er placeret. I meget store lejligheder eller mellemstore huse, kan det dog være svært at dække alle de nødvendige rum med signal.

Man kan altid forsøge med lidt forskellige placeringer af udstyret, og ofte kan man hurtigt konstatere, hvis signalet ikke er stærkt nok overalt. Det kan også være værd at overveje, om man med mindre omplaceringer af, hvor man sidder med sin computer – men der er naturligvis også grænser for, hvor meget man kan møblere om på værelset blot for at få fanget trådløse internetsignaler – det er nok de færreste, der har tænkt sig at hæve gulvet en meter i det ene hjørne så man med krum ryg har en ekstra signalbar fra sin router.

Vi har skrevet en guide til, hvad man kan gøre for at forstærke signalet – der er både bud på mindre opsætninger, du kan lave i routeren eller udstyr, du kan købe, så signalet bliver stærkt overalt. Læs guiden til bedre trådløst signal.



Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning