Hvorfor er det vigtigt at have den rette internethastighed?

Rigtigt mange danskere har ikke den hastighed på deres internet, som de har brug for.

Det kan skyldes flere ting. Dels kører udbyderne ofte med kampagner, som lokker brugeren mod bestemte hastigheder, som ofte ikke passer til ens behov. Samtidig sælger flere udbydere slet ikke internet med så lave hastigheder, som de fleste af os faktisk kan nøjes med.

Desuden spørger man ofte en af sine it-kyndige venner om råd, når der skal vælges internet – men ofte tager disse enten udgangspunkt i deres eget store behov, når de anbefaler, eller også har de ikke fuld indsigt i, hvor høj hastighed der reelt er nødvendigt for den almene forbruger, som internettet er i dag.

Sådan finder du frem til den rette hastighed

Det behøver faktisk ikke være specielt svært at finde frem til den rigtige hastighed. Et par simple huskeregler, kan lede dig godt på vej.

For hver computer du har online af gangen bør du mindst have 2 Mbit i hastighed. Har du tre computere, men (næsten) aldrig mere end to tændt på samme tid kan du altså i udgangspunktet nøjes med 4 Mbit.

Dette er dog ikke helt nok, hvis du vil kunne bare lidt avancerede ting. Vil du eksempelvis kunne streame tv bør du afsætte 5-6 Mbit pr computer. Langt de fleste af os behøver ikke mere hastighed end dette, og du får kun for alvor noget ud af mere hastighed, hvis du downloader rigtigt meget.

Smartphones, tablets og spilenheder bruger ikke ret meget hastighed, men det er en god idé at sætte omkring en halv til en hel Mbit af pr. enhed af denne type, du vil have koblet på.

Alt i alt betyder dette, at langt de fleste kan nøjes med omkring 10-20 Mbit – selv i større e.

Vi har skrevet artikler om de enkelte hastigheder, så du kan få et bedre billede af, hvilken hastighed der er den rette for dig:

Priser på bredbånd

Vi har i tabellen her samlet priser på bredbånd. Du kan også sammenligne priser for mere specifikke hastigheder, hvis du bruger vores prissammenligning for bredbånd.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 1000/100 Mbit
(minimum: 900 / 90 Mbit)
6 mdr. 2192 kr. 299 kr.
(min. pris: 2192 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Upload og minimumhastigheder

Indtil nu har vi udelukkende fokuseret på downloadhastigheder, men du skal også være opmærksom på både upload- og minimumhastigheder.

En del af abonnementerne i Danmark har angivet minimumhastigheder. I disse abonnementer løber du en mindre risiko forstået på den måde, at udbyderen ikke garanterer højere hastighed end denne. De skal bestræbe sig på at levere den hastighed, du har bestilt, men der er altså ingen garanti for, at du når helt derop. Derfor bør du kraftigt overveje, om du tør risikere, at hastigheden er lavere end dit behov. For disse abonnementer vil hastigheden typisk ligge stabilt på ét niveau, så får du et langsommere abonnement, er det normalt langsommere hver eneste dag hele dagen.

Med bredbånd via kabel-tv (YouSee og Stofa) er du garanteret hastigheden i gennemsnit i løbet af dagen. I spidsbelastningsperioder kan hastigheden dog være lavere – men i så fald skal din hastighed altså være højere i andre perioder for at leve op til aftalerne på området.

Med fibernet (Waoo!) er du garanteret hastigheden. Dermed lover udbyderen at levere hastigheden, som du betaler for – uanset tidspunkt på dagen.

Uploadhastigheden er også vigtigt at skele til – især hvis du har flere computere på nettet. Normalt lægger man vægt på downloadhastigheden, som er den du bruger, når du henter ting fra nettet. Det vil sige ved surf, streaming, spil og naturligvis download. Uploadhastigheden bruger du, når du sender ting til nettet. Det kan eksempelvis være, når du uploader videoer og billeder til Facebook, hvis du har videosamtaler over Skype, uploader filer til din online diskplads (eks. Dropbox eller Google Drive) eller vedhæfter især større filer til e-mail. De fleste af os bruger egentlig ikke ret meget tid på dette.

Men har du 3-4 computere på nettet samtidig, er det vigtigt, der er et fornuftigt niveau upload til rådighed. Især på abonnementerne via kobbernettet (dem med minimumhastigheder og TDC). Her bliver downloadhastigheden nemlig også påvirket af uploadhastigheden, og er stort set alt uploadhastigheden brugt kan det derfor betyde, at surf, streaming og lignede bliver i bedste fald sløvt. En god tommelfingerregel er altid at have omkring en halv Mbit pr. computer på nettet, mens man igen ikke behøver lægge ret meget vægt på øvrige enheder. Laver en eller flere mange af de aktiviteter, der kræver meget upload, så bør man naturligvis lægge højere vægt på uploadhastigheden.

Hvad hvis mit internet bliver for langsomt

Hvis du har en hastighed, der er lavere end dit behov, risikerer du flere ting. Dels vil siderne på nettet naturligvis blive indlæst langsommere. Størst er ulempen hvis du streamer. Her vil du typisk komme ud for, at streamingen stopper flere gange, mens den forsøger at indlæse videoen – du vil altså ikke få en naturlig oplevelse. Ofte kan du skrue lidt ned for kvaliteten, så du undgår disse pauser – men til gengæld får du ringere billedkvalitet. Nogle gange uden betydning, andre gange voldsomt. Nogle afspillere tilpasser kvaliteten til din downloadhastighed – men sidder der flere computere på nettet, kan din hastighed svinge, og derfor vil afspilleren have svært ved helt at undgå pauser undervejs.

Det er altså især i forbindelse med streaming, det kan være et stort irritationsmoment, hvis din hastighed ikke lever op til dit behov.

Vær opmærksom på, at hvis der står én computer og downloader, kan den sagtens tage alt farten. Det kan den uanset din hastighed. Derfor kan det være en idé at have aftaler omkring download af store filer – især hvis det sker samtidig med at én eller flere ønsker at streame.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning