Internet i Grønland
Vil du have internetadgang i Grønland enten via mobilt bredbånd som turist eller fastnet bredbånd som fastboende?
Hvis du synes markedet i Danmark er uoverskueligt, vil du blive begejstret over forholdene i Grønland: der er kun én udbyder. Udbyderen hedder Tele Greenland og er ejet af Grønlands Selvstyre.
Til gengæld får du nok armene ned igen, når du sammenligner priserne med danske forhold. Dine muligheder afhænger i høj graf af, om du er fastboende eller turist.
Internet som fastboende i Grønland
Der er mulighed for internet i alle bygder med mindst 70 indbyggere. Det siger sig selv, at det kræver markante investeringer at tilbyde internet til så store geografiske områder med så lav kundemasse. Det er formentlig en af grundene til, at bredbånd i Grønland er meget dyrere end i Danmark.
I Grønland betaler man for sit forbrug, som du måske kender det fra mobilt bredbånd i Danmark. Prisen afhænger i høj grad af din pakke. Bruger du bredbåndet dagligt, kan du godt forberede dig på en ualmindelig høj pris. Når du bor på Grønland skal du finde en ualmindeligt stor pung frem, hvis du vil downloade programmer, se tv over nettet eller udnytte lignende muligheder. Hvis du bruger eksempelvis 15 GB data kommer du som minimum til at betale 299 kroner om måneden – og så får du vel at mærke ”kun” 2 Mbit – priserne stiger markant ved højere forbrug.
Vil du have mere end 100 GB data skal du betale tæt på eller over 1000 kroner hver måned for dit bredbånd. Derfor bør man kraftigt overveje at holde sig til de mest basale ting, hvis man har internetforbindelse i Grønland. Hold dig i hovedreglen fra Youtube, andre videoer, brug ikke Skype og hør ikke netradio. Ellers får du hurtigt en temmelig dyr forbindelse.
I Nuuk eller Qaqortoq er internet en anelse billigere end i resten af landet, men ovenstående priseksempler gælder også i disse byer.
Kom på nettet som turist
Der er ringe muligheder for at gå på nettet som turist via mobilt bredbånd. EU-datareglerne inkluderer ikke Grønland, men CBB har i skrivende stund dem inkluderet i deres pakke.
Du kan dog få et lokalt taletidsabonnement, der giver adgang til GSM-netværket. Det koster i juni 2017 0,8 kroner pr. MB. Man køber en startpakke med 200 kroner, som koster 400 kroner – med andre ord er den reelle pris for en turist faktisk i første omgang dobbelt så høj som dette. Husk det vil være dyrt at bruge abonnementet til at ringe til danske numre.
Det kan med andre ord som regel bedst betale sig at bruge sit eget mobilabonnement i Grønland, mens man i udgangspunktet bør undgå mobilt bredbånd. Der er dog mulighed for trådløst internet med visse begrænsninger på biblioteket i Nuuk, hvor du også kan låne en computer med internetadgang (tidsbestilling kan være nødvendig).