Der er fart på bredbåndsmarkedet
Det bliver en spændende tid på bredbåndsmarkedet de næste par måneder – og starten af 2013 bliver interessant. Der er flere spændende begivenheder, som vi glæder os til at følge på Bredbåndsmatch.dk. Dels står Fullrate og M1 overfor en fusion, og virksomheden har i dag præsenteret det nye logo.
Fremover skal M1-kunder altså kalde deres mobilselskab for Fullrate, og det er ikke de eneste mobilkunder, der skal vænne sig til reelt at være ved en ny udbyder. Også Onfone bliver fremover en del af YouSee, men bevarer dog stadig navnet “Onfone”. Alle fire selskaber er TDC-ejede, så som sådan er det ikke kæmpe revolutionerende fusioner. Ikke desto mindre betyder det, at der kommer færre men større udbydere i TDC-familien.
Får fusionerne betydning?
Det bliver spændende at følge, hvad det reelt kommer til at betyde på bredbåndsmarkedet. Vil man gå ind i en priskrig eller måske snarere forsøge at presse priserne op? Vil kundeservice være klar til at håndtere, at der fremover kan komme spørgsmål til langt flere produkter? Er man klar til de tekniske dele af fusionen? Og hvor mange kunder vil opleve, at de bliver tvunget til at vælge en ny abonnementspakke, der måske passer dem ringere eller er væsentligt dyrere?
Det bliver også spændende i hvor høj grad, der vil være fokus på at samle ydelserne. Særligt spændende bliver det, hvordan YouSee og Onfone fusionen vil fungere, når selskaberne fortsætter med hver deres navn – i hvert fald i første omgang.
Indtil videre er det dog meldt ud, at man ikke behøver være kunde ved YouSee for at få Onfones ydelser – du skal ellers have kabel-tv ved YouSee, hvis du også vil have traditionelt bredbånd.
Det er dog allerede meldt ud, at kunder hos YouSee vil få særlige fordele ved Onfone i form af “adgang til spændende indhold”. Det er også meldt ud, at det ikke er planen, at priserne hos Onfone skal stige, ligesom hastigheden hos Onfone vil stige fra 6 Mbit til 15 Mbit. Særligt spændende bliver det dog, hvad det spændende indhold præcis er, og hvordan det vil fungere. Det vil ganske givet kredse sig om tv, men det bliver spændende, hvor funktionelt det vil være i praksis – både med blik på dataforbrug og kvalitet.
Vil Telia og Telenors samarbejde påvirke 4G-priserne?
Det er dog ikke kun i TDC-familien, der sker spændende ting. Længere nede af vejen er Telenor og Telia godt i gang med at rive hækken mellem deres haver ned. Fra årsskiftet begynder de nemlig at dele mobilnetværk, og det bliver spændende at følge af mange grunde.
Fra første dag vil Telenor få adgang til Telias 4G-netværk, og idet Telenor hidtil ikke har haft 4G bliver det spændende, hvordan de lægger deres priser. Vil de bidrage til, at priskrigen på 4G så småt bliver intensiveret? Og bliver det yderligere intensiveret, når flere billigselskaber får adgang til 4G-netværket?
Hidtil er det kun Call me, der har adgang til en anden udbyders netværk, men Telmore forventer i følge deres hjemmeside at kunne tilbyde 4G “hurtigt muligt i løbet af 2013” – de har dog tidligere meldt ud, at de forventede at følge hurtigt trop efter TDC, hvilket man dog ikke kan sige er sket, så spørgsmålet er om deres nuværende forventning holder.
Indtil nu kan man i hovedreglen få mere værdi for pengene med 3G-abonnementer, hvilket især er tydeligt ved Call me, der både har 3G- og 4G-pakker til mobilt bredbånd, og hvor 4G-prisen er relativt høj, i forhold til at 3G-abonnementet reelt kan løse de fleste behov lige så godt.
Vil det “nye” netværk undgå tekniske problemer?
Løbende vil også 3G og 2G(primært til tale)-dækningen blive sammensmeltet ved Telenor og Telia – og det bliver spændende, om overgangen vil foregå gnidningsfrit, om de to selskaber vil presse hinanden på priserne og om de fremover vil lægge dobbelt større styrke i udviklingen af netværkene, eller om fusionen i lige så høj grad skal ses som et ønske om at spare udgifterne.
Det bliver også spændende at følge, om samarbejdet kan blive udvidet – i første omgang vil fokus dog formentlig være rettet mod de nuværende planer, og det bliver spændende om 3 og TDC vil intensivere jagten på 4G-området – og om udbyderne fortsat reelt vil udvide med endnu bredere 3G-dækning, hvor man trods alt kan få hastigheder, der er gode nok til de fleste behov.
Det bliver en spændende start på 2013 – og så har vi ikke engang været omkring Waoo! og fiberudrulningen og milliardinvesteringerne, der vel gerne skal blive til en god forretning en dag – men kan det på nuværende tidspunkt det, hvis dækningsgraden skal udvides?
// Laust