Man kan hurtigt blive tyndhåret, når man skal have sat internetforbindelsen op og have det hele til at virke. Det sker for selv de erfarne, at der er noget, der ikke går helt så let, som man håber, og nogen gange er man bare utryg ved, om man har gjort noget forkert.
Det meste går dog relativt let, når man ved, hvordan det gøres, og det er sjældent du i dit forsøg på at sætte tingene sammen gør nævneværdig skade – men det er naturligvis en god idé at læse vejledninger igennem, og sætte sig ind i, hvad du selv skal bruge for at få adgang til nettet. Først og fremmest skal du have de rigtige netkort i dine computere. Der er sjældent problemer med bærbare computere, men en del stationære har ikke trådløst netkort – det kan der dog let rettes op på.
Omvendt er det faktisk ikke alle bærbare computere, der har indgang til et netværkskabel – kan du kobles på trådløst er det dog intet problem, og stort set alle har netkabel indgang – det er også den bedste måde at koble sig på nettet, da det altid vil være mere stabilt og med mindre tab af hastighed end trådløs, men omvendt er det naturligvis rart at slippe for kablerne, og så stort er tabet heller ikke.
Jeg vil have andre enheder på nettet
Hvis du har andre enheder end en computer, der skal på netværk, er det for alvor rart med en trådløs router. Telefoner og tablets kan normalt kun gå på nettet via trådløst signal (Wifi) udover naturligvis abonnementer, hvor du eksempelvis kan få dataabonnementer til tablets – det kræver dog, du har en Tablet, der kan være sim-kort i. Både Xbox, Playstation 3 og Nintendo Wii kan også komme på nettet via trådløs forbindelse, men det kræver lidt koncentration, når det skal sættes op. Ofte kan de også kobles på via kabel, og er routeren alligevel tæt på enhederne, og vil kablerne ikke rode, sikrer det som nævnt den bedste og mest stabile internetadgang.
Skal du købe ny computer, skal du også sætte dig ind i teknisk viden, og ikke mindst er det vigtigt, at du kender fordele og ulemper ved henholdsvis bærbare og stationære computere.
Hvis du oplever problemer med at modtage WIFI – altså trådløst signal fra din router til din enheder – kan du læse vores guide til bedre WIFI-signal.
- 2-9 Mbit: Du får en linje, hvor du kan besøge sider på nettet, tjekke mail og netbank uden problemer. Du kan se en video i glimrende kvalitet, hvis du har mindst 4-5 Mbit. Ikke alle udbydere tilbyder hastigheder på 9 Mbit eller mindre.
- 10-19 Mbit: Du kan sagtens se videoer og alt andet på nettet. En fin forbindelse – også hvis du har 2-3 computere på nettet samtidig.
- 20-35 Mbit: Glimrende hastighed, hvis du har flere computere på nettet – tilstrækkeligt selv med 4-5 computere på nettet samtidig.
- 35+ Mbit: Til den kræsne forbruger. Du skal have en del computere på nettet eller have særlige hastighedskrav, hvis du skal have det fulde ud af hastigheden.
- Upload: Uploadhastigheden er den der står efter “/”. Hastigheden har betydning for, hvor hurtigt du kan sende ting til internettet. Det er altså eksempelvis hvis du lægger billeder og video på Facebook. Det er altid rart at kunne sende ting hurtigt til nettet, men omvendt bruger man kun sjældent og i kort tid sin upload. Især med flere computere på nettet, kan det dog være fornuftigt med minimum omkring 0,5 Mbit pr. computer i upload.
Mere viden om hastigheder
En router eller et modem er det udstyr, der sørger for, at dine computere kan komme på nettet. Med en router kan du have flere computere på nettet på samme tid, mens det kræver ekstra udstyr eller IP-adresser mec et modem.
Bredbånd kommer stort set altid med en trådløs router. Enkelte udbydere sælger i perioder bredbånd med en router eller et modem, der ikke er trådløs. Hvis du klikker “flere detaljer” i vores tabeller, står der tydeligt, hvilket udstyr der følger med.
Du kan også koble din computer op til routeren med kabel, selv om det er en trådløs router. Det nødvendige udstyr til at komme på nettet følger med i pakken, men det kan være nødvendigt for dig at investere i (længere) netværkskabler, hvis du ikke vil koble din computer til trådløst, ligesom det for meget gamle computere kan være nødvendigt at købe (trådløst) netværkskort – i reelt alle nyere computere er det dog med.
Der er principielt set tre typer internet, som vi her på siden kalder fastnet bredbånd. xDSL(også kendt som kobberkabler eller via telefonstikket), Kabel-internet(coax-nettet) og fibernet. Kabel internet og især fibernet har dog ikke lige så bred dækning, som de traditionelle typer bredbånd.
Kabel internet kommer via din kabel-tv udbyder, så derfor skal du også have et tv-abonnement ved kabel-tv udbyreden, hvis du vil have internet herfra. Ellers kan du ganske enkelt ikke få kabel internet. Stofa og YouSee er de store udbydere af kabel internet. Det er ikke alle steder, der er mulighed for kabel-tv.
Fibernet er lynhurtigt bredbånd via lyslederkabel, og det er især de danske energiselskaber, der har satset på fiberinternet. De har slået sig sammen i det fælles brand Waoo! Det er dog langtfra alle steder, man kan få Waoo!, men det er ikke forbeholdt byerne. Det kan være dyrt i etablering, da det ofte er nødvendigt med gravearbejde.
De fleste udbydere tilbyder muligheden for at få teknikerinstallation. Det betyder, at du får en tekniker ud, der sætter routeren til og sørge for at din computer er på nettet. Som regel er det dog ikke specielt svært at gøre det selv, og der følger en guide med, så du ved hvordan kablerne skal forbindes mellem computere, væg og router.
I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt, at der kommer en tekniker forbi. Det er især tilfældet, hvis der ikke har været internet på bopælen før af samme type, som der er bestilt. Med traditionelt bredbånd er det efterhånden en sjældenhed, mens det er meget almindeligt for fiberinternet(eks. Waoo), der endnu ikke er specielt udbredt blandt private.