Guide for studerende – find det rigtige internet

Billede af sn kvindelig studerende

  • Studerende:

  • Jeg bruger internet til
  • ✓ Skoleopgaver
  • ✓ Studiemøder på café eller privat
  • ✓ Twitter, Facebook, Youtube
  • ✓ Netradio og musik

Som studerende er internetabonnementet ofte både til underholdning og studiearbejde.

Vær opmærksom på, at der ofte allerede er internet på kollegier. Det vil blive betalt gennem huslejen og vil typisk være en meget hurtig linje, der dog kan være med delt kapacitet – det vil sige, at hastigheden kan svinge lidt.

Som studerende er det vigtigt med en stabil internetforbindelse. Hvis du har oplevet problemer med din forbindelse op til en aflevering, kender du sikkert også lysten til at undersøge, hvor let det er at brække et tastatur over i to dele.

Heldigvis er der kun sjældent udfald på langt de fleste fastnetforbindelser i Danmark. Problemer er ofte meget lokale, så det er svært generelt at fraråde specifikke udbydere. En god idé er dog at have en smartphone i backup, hvorfra du vil kunne dele forbindelsen via Wifi, hvis din normale forbindelse står af.

Hvor meget hastighed, du skal have på din primære forbindelse, afhænger i høj grad af, hvad du præcis laver. Hvis du kun har en computer på nettet, kan du næsten altid nøjes med ned til omkring 10-12 Mbit. Det er nok til du sagtens kan streame i HD-kvalitet, og du kan downloade i et tilfredsstillende tempo, medmindre du downloader meget store filer og er utålmodig. Du kan altså roligt gå efter nogle af de billigste linjer, og det er jo rart, når du søger internet, når du flytter hjemmefra – eller bare vil have en ny linje, der passer til dit behov som studerende.

Jeg deler forbindelsen med andre

Hvis der er flere computere online, anbefaler vi, at du generelt går efter, at have omkring 2-6 Mbit pr computer der skal være online samtidig. Gå efter 6 Mbit, hvis der skal være mulighed for at streame tv fra flere computere samtidig og gå efter omkring 2, hvis det er mere basal brug som surf, mail og Facebook, som du forventer kommer til at fylde i jeres internetforbrug.

Vær også opmærksom på upload-hastigheden. Det er den hastighed, du bruger, når du sender ting på nettet. Det kan være billeder til Facebook og videoer på Youtube, ligesom det kan være opgaver, der skal afleveres – rene tekstdokumenter fylder dog ikke det helt store. Som regel fylder opgaverne så lidt, at du ikke kan mærke om du har 1 eller 20 Mbit i upload.

Men er du på et studie, hvor du skal aflevere en del billeder eller video, kan det være rigtigt rart med en del hastighed i upload. Generelt anbefaler vi også, at man har mindst 0,5 Mbit i upload pr. computer, der er på nettet på samme tid, selv hvis der i princippet ikke er specielt mange opgaver, der kræver uploadhastighed.

Ekstra viden: Mobilt bredbånd som alternativ


Du mødes måske også tit på caféer eller privat med studiekammerater, hvor det kan være besværligt at komme på internettet. I så fald kunne mobilt bredbånd måske være noget for dig.

Det giver dig mulighed for at komme på nettet, langt de fleste steder – det kræver dog, at der er dækning, der hvor du er, men det er der heldigvis langt de fleste steder i de store byer. Til gengæld kan det hurtigt blive en stor ekstra post, hvis du kun har din SU og ikke helt vil afmelde dit fastnet bredbånd – og en traditionel bredbåndsforbindelse giver trods alt mere stabilt internet!

Med en smartphone vil du også kunne dele dit mobilabonnements data, og på den måde kan du ofte undgå at få brug for mobilt bredbånd. Det kan du med flere abonnementer sagtens nøjes med som eneste abonnement, hvis du bor alene – faktisk endda til en meget skarp pris samlet set, også selv om du streamer en masse. Vær dog opmærksom på, at din telefon ikke er den bedste eller mest sikre router, og den samtidig bruger en del mere strøm, når den deler forbindelsen trådløst.

Vores anbefaling

  • Hvis I er flere om nettet, og nogle vil streame, downloade eller lignende bør I gå efter ret hurtigt internet. I har brug for en forbindelse, der hele tiden virker. En trådløs router er desuden formentlig det rigtige valg, hvis ikke I vil have kabler på kryds og tværs i hele lejligheden – sådan en følger med langt de fleste forbindelser, men ikke alle. Normalt er 20 Mbit nok til 2-4 computere, mens man bør overveje 30-40 Mbit ved 4-6 computere – især hvis der er 3 eller flere, der vil streame samtidig.
  • Bor du alene, vil 10-12 Mbit oftest være rigeligt. Reelt kan du faktisk nøjes med helt ned til 6 Mbit, selv hvis du vil kunne streame tv i fin kvalitet, men det er sjældent, at det er muligt at få så “langsomt” internet, og merprisen for 10 Mbit er sjældent ret høj.
  • Mobilt bredbånd kan være en god løsning – bor du i en af de større byer, kan du få glimrende hastighed næsten alle steder. Hvis du ser mange Youtube-videoer eller ligefrem streamer tv kan det dog hurtigt blive for krævende i dataforbrug som din primære forbindelse, men ellers kan du overveje mobilt bredbånd som en supplerende forbindelse.
  • Du kan også overveje at bruge din mobil som internetforbindelse. Det har den fordel, du kan have nettet med dig overalt, og du kan samle budgettet for bredbånd og mobiltelefoni i ét og både få fri data (1000 GB) og en samlet set skarp pris.
  • Hvis du deler forbindelsen med andre, anbefaler vi at læse vores artikel om internet I kan dele.

Priser på fastnet bredbånd, der passer til dit behov

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 30/30 Mbit
1 mdr. 1853 kr. 259 kr.
(min. pris: 558 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Priser på mobilt bredbånd, der passer til dit behov

Udbyder
?
Hastighed
?
Data
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?

Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning