Gør dit trådløse netværk sikkert
Uanset hvad du laver på din internetforbindelse, er det irriterende hvis naboer eller andre kan følge med i alt, hvad du laver.
Det kan naboen reelt, hvis du ikke har sikret din trådløse internetforbindelse – samtidig kan naboen have adgang til dit netværk, og hvis din nabo laver suspekte ting fra din forbindelse, er det dig, der kommer i søgelyset. Det sker naturligvis kun sjældent, men ikke desto mindre kræver det som regel kun få klik at forbedre din sikkerhed.
Kodeord
Først og fremmest skal du have et ordentligt kodeord. Undgå især navne, fødselsdage, veje og telefonnumre, men hvis din kode for alvor skal være svær at knække, bør du undgå rigtige ord generelt og gerne skrive med både tal og små og store bogstaver.
Du kan sagtens skrive koden ned, hvis bare den ikke ligger frit fremme, så naboen kan se den, når han/hun eventuelt er på besøg – din computer gemmer som regel koden, så du ikke skal taste den hver gang, og selv hvis din computer bliver stjålet, er det kun i ekstreme tilfælde problematisk.
Kryptér din forbindelse
Udover en kode bør du også kryptere din forbindelse. At kryptere en forbindelse betyder, at de informationer der bliver sendt frem og tilbage bliver sendt i en slags kode. Det kan sammenlignes med, når nogle forældre vælger at tage børneopdragelsesdiskussionerne på engelsk, hvis børnene er til stede – sproget i forbindelse med computerkryptering er blot endnu sværere at afkode.
Det kan være svært at forstå, hvorfor din computer uden problemer forstår krypteringen, mens andre computere ikke kan knække koden, selv om de bruger al computerkraften på det.
Det kræver stor indsigt i kryptering helt at forstå det, og det vigtigste for dig er, at når krypteringen er slået til, kan andre computere ikke forstå, hvad der foregår på netværket – det kan de, hvis krypteringen ikke er slået til – også selv om de ikke har koden til selve netværket.
Der er tre almindelige krypteringsteknologier for trådløse netværk: WEP, WPA og WPA2. WEP er i dag forældet, og giver dig meget begrænset sikkerhed – det vil svare til at tage børneopdragelsesdiskussionerne på norsk – det tager ikke lang tid for barnet at knække koden, hvis det har lært at tale. WPA giver dig god sikkerhed, og WPA 2 giver dig rigtig god sikkerhed.
Med andre ord skal du helst bruge WPA 2, men WPA er tilstrækkeligt, mens WEP reelt ikke giver dig nogen sikkerhed.
Hvordan sætter jeg det op?
Du kan ændre på både kode og krypteringsform ved at logge ind på din router. Det er forskelligt, hvordan du gør afhængigt af udstyr.
Da du bestilte dit udstyr, fik du nok en guide til, hvordan du kommer ind i opsætningen og måske endda også, hvordan du indstiller de to ting. Når først du er kommet ind på routeren, kræver det ikke meget mere end et par klik, og herefter er din forbindelse meget mere sikker!
Læs også vores artikel om at forbedre dit trådløse signal