Mobilt bredbånd i sommerhuset
Vil du gerne have mobilt bredbånd i sommerhuset?
Når vi tager i sommerhus er det sjældent for at sidde klistret til hverken telefon, tv-skærm eller computer, men de fleste af os har alligevel behov for at kunne tjekke vejr, ligesom der af og til er brug for lidt skærmunderholdning både for store og små.
Generelt er der to scenarier for bredbånd i sommerhuset: det er muligt at få fastnet bredbånd, og det er ikke enten fordi kablerne er for ringe til en god forbindelse, eller fordi der slet ikke er kabler.
Det er også meget væsentligt, om sommerhuset skal udlejes med adgang til bredbånd for lejerne – vi beskriver begge scenarier i denne artikel.
Hvis sommerhuset bliver udlejet
Skal sommerhuset udlejes med adgang til bredbånd, anbefaler vi, at man ser mod kablet bredbånd, hvis hastighederne er fornuftige (10 Mbit eller mere). Det giver de besøgende mulighed for at se tv via nettet, og gøre alt hvad man bør have brug for på en sommerhustur.
10 Mbit er som sådan nok til de besøgende kan alt, men omvendt kan eksempelvis fiber-adgang godt være noget, der bliver et reelt salgsargument – i udgangspunktet er der dog ingen grund til at gå højere op i hastigheder end 10-20 Mbit.
Omvendt er hastigheder en svær størrelse, og hos nogle kan der scores billige point, bedre bedømmelse og større chance for genudlejning med hurtigere net. Samtidig sænker du risikoen for at skulle modtage klager over lav hastighed, for selv om 10-20 Mbit er nok, vil mange give hastigheden skylden, hvis de oplever problemer, og ikke har højere hastighed.
Hvis ikke der er kablet bredbånd eller man synes udgifterne til at få det sluttet reelt til i sommerhuset er for høje, skal man ud i flere overvejelser, hvor det er mobilt bredbånd, du skal se imod. Ulempen her er, at perioderne typisk er for en måned af gangen, og du (og dermed lejerne) har kun adgang til begrænsede datapakker. Hvis den første der lejer sommerhuset i en måned streamer løs, kan de reelt bruge alt dataen, så de senere lejere ikke kan komme på nettet.
De største datapakker gør, at det er ret usandsynligt, at alt dataen bliver brugt, selv hvis de streamer rigtigt meget. De største pakker er på omkring 1000 GB (de fleste steder bliver fri data betragtet som 1000 GB), og det er nok til ca. 500 timers streaming i HD-kvalitet på en måned eller omkring 16 timer dagligt.
Der går med andre ord ca. 2 GB på en time. Hvis flere streamer samtidig er det dog pr. enhed – og hvis nogle har børn, der skal underholdes, kan det af og til gå stærkt. Med så store pakker burde det dog aldrig være et problem, for de færreste tager i sommerhus for at streame i markant mere end 16 timer om dagen, selv om det er fordelt på flere enheder. Omvendt er det en irriterende situation, når der så pludselig er nogen der har et forbrug, der hamstrer al dataen.
Skal du udleje sommerhuset, anbefaler vi, at man ser imod de største pakker – har man et klart indtryk af, at der kun vil blive streamet en del mere begrænset, kan du regne lidt på det. 1 times streaming i HD-kvalitet tager som sagt 2 GB data, og øvrige netaktiviteter tager sjældent det store – omvendt er det umuligt at gardere sig helt imod, at der kommer en besøgende, der vil downloade spil eller lignende, og hvis man går igang med den slags, kan man hurtigt bruge trecifrede GB data.
Som alternativ til de begrænsede pakker er der også Net1. De tilbyder også mobilt bredbånd men på en anden teknologi, der skulle dække bredere, hvor de har pakker med ubegrænset data, og derfor kan de besøgende frit streame løs.
Deres maksimale hastigheder er 20 Mbit, men desværre er der mange steder, hvor hastigheden halter mere, end den burde. Derfor anbefaler vi, at du tjekker hastigheden i sommerhuset, før du stiller det til rådighed for besøgende, og er opmærksom på dine 14 dages fortrydelsesret, som du ved lov er sikret, hvis det er købt via nettet eller telefonen. Du kan teste hastigheden på Speedtest.net. Hastigheden bør til udlejning mindst være 8-10 Mbit, men helst også mere – er den under 4 Mbit, begynder det for alvor at være svært at streame i rimelig kvalitet.
Det er en god idé at teste hastigheden uanset valg af udbyder af mobilt bredbånd, og det er en god idé at undersøge dækningen på forhånd. Du har 14 dages fortrydelsesret, også efter udstyret er taget i brug, så viser hastigheden sig at være for sløv, vil du kunne komme ud af abonnementet og få pengene for udstyr retur.
Du finder links til dækningskort længere nede på siden.
Hvis bredbåndet i sommerhuset kun er for jer
Hvis sommerhuset ikke skal udlejes med adgang til bredbånd er det lidt lettere, for her skal du kun tage hensyn til, hvad du selv vil bruge nettet til. Kablerne i jorden er derfor knap så vigtige. Hvis du gerne vil kunne streame, og er i sommerhuset stort set hver måned med behov for internet, anbefaler vi dog typisk stadig kablet bredbånd.
For mange giver mobilt bredbånd dog god mening i sommerhuset, men faktisk kan bredbånd via dit mobil abonnement være en endnu bedre løsning.
Via de fleste smartphones kan du nemlig dele din internetforbindelse, og hvis du ikke har et fast behov for internet, når du er i sommerhuset, er det ofte en fin løsning. Har du meget data i dit mobilabonnement, kan du også fint streame tv, når der er behov for det – og på den måde kan du opnå fuld adgang til nettet i sommerhuset for en ekstra pris i dit mobilabonnement på typisk pænt under 100 kroner om måneden og uden udgifter til nyt udstyr eller gravearbejde – selv hvis du vil have mulighed for at bruge nettet mere eller mindre uden begrænsninger.
Ofte ligger sommerhuse i udkanten af Danmark, og man kan derfor ikke være sikker på, om internetudbyderen tilbyder god dækning i området – især ikke, hvis sommerhuset ligger meget tæt på kysten.
For nogle er det dog rarest at være uafhængig af mobiltelefonen som forbindelse, eksempelvis hvis det er forskelligt, hvilke personer der er til stede på samme tid, eller hvis man bare ikke vil skulle dedikere sin telefon til internet.
Når du skal vælge abonnement, kan du for eksempel overveje forbrugsafregnede modeller, hvis du udelukkende vil bruge det mobile bredbånd i sommerhuset. På den måde undgår du at skulle betale hver eneste måned, for noget du måske kun bruger en lille håndfuld gange om måneden – og måske ikke engang ret meget hver gang.
Forbrugsafregnede løsninger
Der er et par typer mobilt bredbånd, der i en aller anden grad er forbrugsafregnet og/eller forbrugstilpasset.
Fælles for dem er, at du betaler for hvor mange dage du vil være online i sommerhuset.
De tre udbydere er Net1, Fullrate og Oister.
Net1 adskiller sig ved, at de kører på en anden type netværk, end de øvrige udbydere af mobilt bredbånd. Der er ganske vist tale om 4G, men på helt andre frekvenser, der gør masterne rækker meget længere, men hvor de øvrige kan komme helt op på omkring 80 Mbit eller mere, vil Net1 højest levere 20-25 Mbit – til gengæld kan de de fleste steder levere mindst 5-6 Mbit, selv hvis der er tale om områder uden mobildækning.
Desværre hører vi dog mere og mere om steder, hvor de heller ikke lever op til dette, så vi anbefaler du er ekstra opmærksom på hastigheden, og er opmærksom på, du har 14 dages fortrydelsesret, hvis du har købt abonnementet via nettet eller telefonen, og du ikke er tilfreds med forbindelsen.
Du kan få adgang i et døgn for 79 kroner, to døgn for 129 kroner eller en uge for 199 kroner (baseret på tidligere priser – pt. markedsfører de ikke priserne, men abonnementet er der stadig). Der er ingen begrænsning på forbrug, så der er intet til hinder for at kaste sig over tv-streaming eller lignende i sommerhuset – til gengæld er priserne i den højere ende, men passer godt til dig, der har brug for en uge hist og her, og hvor du gerne vil have mulighed for at se tv-programmer i relativt udbredt stil. Net1 kommer kun med router.
Du kan vælge at leje routeren til 39 kroner om måneden uden binding.
Læs mere på Net1.dk, hvor du kan finde abonnementet “mobilt bredbånd fritid”.
Oistersælger også abonnementer via 3’s netværk. I en del områder kan netværket være udfordret, så det kan være en særdeles god idé at undersøge dækningen.
Oisters løsning kan komme både med og uden USB-modem. Kommer det uden, skal du selv have udstyr, du kan sætte SIM-kortet i – det kan eksempelvis være tablet, USB-modem eller en router til mobilt bredbånd. Du betaler for det antal dage, du vil være online – 1 dag koster 29 kroner, 7 dage 79 kroner, 30 dage 199 kroner og 90 dage 499 kroner.
Du er dog også begrænset af 50 GB data, hvilket er alt rigeligt, hvis du ikke vil streame, men blot tjekke nyheder hist og her, vejrudsigt og lignende. Vil du streame, vil 50 GB ca. række til 25 timers tv i HD-kvalitet eller 50 timer i “god” kvalitet niveauet under HD – vel at mærke, hvis streaming, er det eneste, der sker fra forbindelsen. Med andre ord, kan den hurtigt komme til kort, hvis du streamer.
Fullrate har også en løsning, hvor du betaler en minimumspris om måneden. Jo mere du bruger det, jo mere data du bruger, jo dyrere er det – bruger du slet ikke abonnementet, betaler du stadig 29 kroner om måneden, men du skal ikke forholde dig til at skulle aktivere noget, når du er i sommerhuset. 8 GB er dog det højeste du kan bruges, og det er ikke nok, hvis du vil have mulighed fors at streame.
Læs om Oisters løsning på Oister.dk.
Læs om Fullrates løsning på Fullrate.dk
Hvis du har et mobilabonnement med stor mængde data, kan du med de fleste smartphones dele telefonens forbindelse via wifi. Dette er især godt for dig, der kun har brug for forbindelsen til enkelte hurtige småopgaver. Skal der streames en film, fodboldkamp eller nyhedsudsendelse en gang eller to, kan det også være en fin løsning, men er behovet ret meget højere end det, er det ofte en dårlig løsning. En tommelfingerregel er, at en times streaming tager 2 GB i HD-kvalitet og 1 GB i almindelig god kvalitet.
Abonnement til mobilt bredbånd
For mange kan det også være en overvejelse værd med et traditionelt abonnement til mobilt bredbånd. Det gælder eksempelvis, hvis du er i sommerhuset næsten hver måned i løbet af året eller hvis du kan se fordele ved at have mobilt bredbånd i hverdagen – eks. som din primære forbindelse på din bopæl også, eller bare som en forbindelse, du kan have med på farten.
Hvis du ender med at skulle have mobilt bredbånd, fordi kablet bredbånd er for ringe, men vil du gerne streame en del, skal du altså igang med at regne. For hver time du regner med at streame skal du sætte 1-2 GB af. Øvrige aktiviter tager i udgangspunktet ikke det store, men det kan være en god idé at forsøge at hente opdateringer og nye programmer, når du er på en fastnet forbindelse, hvis det er muligt – har du computer og flere enheder der skal holdes opdaterer via sommerhusforbindelsen, bør du afsætte et par GB til det pr. computer, og lidt mindre pr. øvrige enheder.
Hvis du vil have flere computere på nettet samtidig, bør du overveje at investere i en router, der understøtter 3G og 4G, så du ikke skal investere i flere USB-modems og abonnementer. Det er efterhånden muligt hos de fleste udbydere, at få en form for router med sit abonnement – der er dog stadig undtagelser ved udbydere, der ikke satser på mobilt bredbånd i særligt høj grad.
En del abonnementer sælges uden binding, så på den måde kan du nøjes med at have forbindelsen aktiv i sommermånederne, og derefter opsige abonnementet hen over vinteren – ofte er dog 6 måneders binding, hvis du køber abonnementet med udstyr, men skal du bruge abonnementet jævnligt over en periode på 3-4 måneder, kan det ofte betale sig, da du typisk vil få udstyret billigere på grund af bindingsperioden.
Priser på abonnementer til mobilt bredbånd
Udbyder | Hastighed | Data | Binding | Pris pr. mdr. | |
---|---|---|---|---|---|
Telmore Mere info | 17-7117-71 Mbit (Netværk: TDC) |
1010 GB | 6 mdr. | 99 kr. | Se tilbud (min. pris: 697 kr.) |
Greentel Mere info | 8-718-71 Mbit (Netværk: Telia/Telenor) |
1010 GB | Ingen | 99 kr. | Se tilbud (min. pris: 548 kr.) |
Net1 Mere info | 5-105-10 Mbit (Netværk: Net1) |
9999Fri data | Ingen | 338 kr. | Udbyderen bidrager ikke (min. pris: 338 kr.) |
Dækningen til mobilt bredbånd
Vi anbefaler, du tager et blik på dækningskortene – som regel ligger sommerhusområder lidt afsides, og det er ikke ualmindeligt, at dækningen er sløv. Omvendt ser vi flere steder, at en udbyder eller to alligevel har fokus på området, da det netop kan give kunder til mobilt bredbånd og mobiltelefoni, at dække godt i disse områder.
Udbyder | Netværk | Link til dækningskort |
---|---|---|
Telia-Telenor | Se dækningskort | |
3 | Se dækningskort | |
TDC | Se dækningskort | |
Telia-Telenor | Se dækningskort | |
TDC | Se dækningskort | |
Telia-Telenor | Se dækningskort | |
Telia-Telenor | Se dækningskort | |
TDC | Se dækningskort | |
TDC | Se dækningskort | |
Telia-Telenor | Se dækningskort | |
Telia-Telenor | Se dækningskort | |
Telia-Telenor eller TDC* | Se dækningskort | |
3 | Se dækningskort | |
Net1 (CDMA) (Kun med trådløs router**) |
Se dækningskort |
Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.
Priser på bredbånd
Udbyder | Hastighed | Binding | Pris 6 mdr. | Pris pr. mdr. | Gå til udbyder |
---|---|---|---|---|---|
DanskNet Mere info | 100/30 Mbit (minimum: 10 / 0.5 Mbit) |
6 mdr. | 1892 kr. | 249 kr. | Se tilbud (min. pris: 1892 kr.) |
Kviknet Mere info | 100/35 Mbit (minimum: 5 / 0.5 Mbit) |
6 mdr. | 2193 kr. | 249 kr. | Se tilbud (min. pris: 2193 kr.) |
Hiper Mere info | 100/25 Mbit (minimum: 10 / 0.5 Mbit) |
6 mdr. | 1692 kr. | 249 kr. | Se tilbud (min. pris: 1692 kr.) |
YouSee Mere info | 100/20 Mbit (minimum: 80 / 10 Mbit) |
6 mdr. | 2312 kr. | 319 kr. | Se tilbud (min. pris: 2312 kr.) |
Waoo Mere info | 200/200 Mbit |
6 mdr. | 1595 kr. | 319 kr. | Se tilbud (min. pris: 1595 kr.) |
YouSee Mere info | 150/30 Mbit (minimum: 100 / 20 Mbit) |
6 mdr. | 2492 kr. | 349 kr. | Se tilbud (min. pris: 2492 kr.) |