Kan jeg stole på dækningskortene?

Dækningskortene skaber usikkerhed, for de færreste forbrugere stoler helt på dem – og det skal man heller ikke.

Dækningskortene bliver aldrig helt retvisende – der er for mange faktorer, der spiller ind til, at de kan give et helt klart billede af dækningen, og ligesom med mange andre ting vi investerer i, oplyser forhandlerne potentialet under optimale forhold. Lidt ligesom man sjældent opnår samme benzinøkonomi som bilforhandleren oplyser. Derfor kan du dog sagtens bruge informationerne til noget.

Det første, du skal være særligt opmærksom på, er, at dækningskortene som standard viser den udendørs dækning. Faktisk er det kun på TDC’s dækningskort, du kan ændre, så du direkte får vist den indendørs dækning. Det betyder, at dækningskortene ville vise ringere dækning, hvis de viste den indendørs dækning. For at se effekten kan man prøve at gå fra udendørs til indendørs dækning på TDC’s dækningskort – der er store forskelle.

Ikke desto mindre kan man diskutere, om det overhovedet giver mening at tale om indendørs dækning på et dækningskort – dækningen afhænger således af både isolering, placering i rummet og ikke mindst hvordan huset generelt er bygget – eksempelvis påvirker beton signalet kraftigt.

Da det kun er TDC’s dækningskort, der viser indendørs dækning, bør du dog stadig bruge den udendørs dækning på TDC’s kort, når du sammenligner med de øvrige udbydere.

Kan jeg derudover stole på dækningskortene?

Nej, desværre stadig ikke helt. Dækningskortene tager ikke i tilstrækkelig grad højde for eksempelvis lokale forhold. Eksempelvis kan store træer, bakker og bygninger være med til at påvirke dækningen negativt.

Desuden bliver signalet også påvirket af vind og vejr, så hvis det eksempelvis regner en dag, vil du typisk opleve ringere signal, end hvis solen skinner. Ofte er påvirkningen ikke større end, du ikke mærker det i dit webbrug, men omvendt kan det også være det, der betyder, at du pludselig ikke kan streame en video uden den stopper op undervejs.

Også antallet af brugere på en mast kan påvirke den hastighed, du får. Mange kender det typisk fra store arrangementer, hvor det kan være decideret umuligt at ringe og sms’e til venner og bekendte. Så ekstremt er det reelt aldrig ud over til disse arrangementer, men der kan sagtens være perioder, hvor der er så mange brugere koblet på en mast, at hastigheden er lavere. Det er især i større byer, at dette kan opleves, selv om udbyderne naturligvis forsøger at sætte det antal master op, der giver mening for brugerne.

Hvilke forskelle mellem dækningskortene er der?

Der er mindre forskelle på udbydernes dækningskort. Telenors og TDC’s giver umiddelbart bedst muligheder for at se dækningen på en specifik adresse. På Telenors dækningskort kan du således se signalstyrken på adressen ud fra, hvor sikker du kan være på dækningen indendørs og/eller udendørs. På den måde får du et bedre billede af dine chancer for signal.

Hos TDC kan du ved at holde musen over bestemte steder på kortet, se hvor høje hastigheder du kan få via både 2G, 3G og 4G-signaler. Du kan også slå den frem og tilbage mellem indendørs og udendørs dækning, så du for alvor får præcist billede.

Da Telenor og Telia bruger samme 4G-netværk, kan du bruge Telenors dækningskort til at få et mere præcist billede af Telias 4G-dækning. Endnu deler de to dog ikke 3G-netværk. Telias dækningskort opererer med forskellige styrker i den enkelte farve alt efter, hvor stærkt signalet er. Dette giver et rimeligt men ikke prangende billede af dækningen. Generelt er det klart mest ønskeligt, at du har den mest tydelige farve dækning – er du omvendt ude i den mest tynde farve, kan du normalt næppe forvente særligt god indendørs dækning. Faktisk vil du formentlig sjældent kunne fange signalet.

3’s dækningskort er indtil videre det klart sværeste at bruge. Her viser de blot om, der er dækning eller ej, men der er reelt intet, der indiker, om det er stærkt eller svagt signal. En del tyder dog på, de arbejder hen imod samme system som Telenor, hvilket den beskrivende tekst i øvrigt også passer til – men efter meget lang tid med det nye kort, har de stadig ikke haft dette, hvor det fungerede. Derfor er 3’s dækningskort det, du kan bruge til mindst. Du bør være særligt opmærksom, hvis adressen du undersøger ligger meget tæt på et område, der hopper ned på en lavere hastighed/dækningstype, end det du ønsker.

Vær opmærksom på at alle udbyderne som standard viser både 3G og 4G-dækning, selv om de mindre udbyder ofte kun har adgang til 3G-netværket. På Telia, Telenor og 3’s dækningskort kan du let klikke 4G fra i højre side. På TDC’s dækningskort kan du se 3G-hastigheden, når du holder musemarkøren over et bestemt punkt.

Udbydernes dækningskort

Neden for er udbydernes dækningskort, samt hvilket netværk de bruger.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning