Anmeldelse af Net1

Net1 er en af de mindre udbydere af mobilt bredbånd på det danske marked.

18. september 2012

Ofte bliver de let overset, og det skyldes blandt andet, at de er baseret på en anden teknologi end de andre udbydere i Danmark, samt at deres løsning ikke kommer med et USB-modem men med en egentlig router.

Dermed er det ikke så mobilt, som traditionelt mobilt bredbånd – det fylder væsentligt mere end de små USB-pinde. Samtidig er priserne høje sammenlignet med konkurrenterne på trods af hastighederne også er en del lavere – nemlig 2 Mbit.

På Bredbåndsmatch.dk har vi haft en af Net1’s routere til anmeldelse. Udstyret kommer i flere dele, men det er generelt let at samle. I forvejen sidder der to antenner på selve routeren, og yderligere to følger med og skal skrues på – det kan drille en lille smule, og antennerne sidder en smule løst, så de er svære at få til at sidde helt optimalt – og blive siddende.

Routeren kommer også med et batteri – det kan drille en smule at få det sat rigtigt i første gang, men når det er luret, hvordan det skal gøres, er det meget let.

Net1 har router som udstyr

Det er ekstremt let at slutte routeren til. Den skal bare sættes i en stikkontakt, og så er man reelt på nettet. Man kan koble sig til routeren via et ganske almindeligt netværkskabel eller trådløst. Vi fik uden problemer vores PC og mobiltelefon (Androidbaseret smartphone) på nettet trådløst – det kan til gengæld kræve lidt mere arbejde at få en Mac computer på nettet trådløst, men over kabel havde vi ingen problemer.

Lav hastighed – bred dækning

Net1’s abonnementer kommer med en ret lav hastighed. Hastigheden sælges kun som op til 2 Mbit, og det betyder, at du aldrig vil kunne streame videoer i særligt god kvalitet – ofte vil du dog kunne se videoer på Youtube næsten smertefrit, men af og til skal du altså væbne dig med tålmodighed.

Du skal også have en smule ekstra tålmodighed, når du surfer på nettet – det kan godt tage mindst en håndfuld sekunder, når du besøger forsiden på diverse nyhedsmedier, men har du en smule tålmodighed er det også stadig nogenlunde smertefrit.

Vi testede hovedsageligt udstyret i Aarhus, hvor vi generelt oplevede hastigheder, der var relativt tæt på de 2 Mbit. I nedenstående videoer laver vi blandt andet hastighedstest på udstyret.

Hastigheden var ved de første test relativt lav, og lå ofte på under 1 Mbit. Det hjalp dog gevaldigt, da antennen kom i nærheden af vinduet – efter den kom det var der ingen problemer med at få hastigheder på endda over de lovede 2 Mbit ved langt de fleste tests. Med andre ord er et rigtigt vigtigt at få routeren placeret et fornuftigt sted, hvis du vil opnå optimal hastighed, men det er ganske almindeligt for mobilt bredbånd generelt.

Nedenfor ser du en videotest, hvor vi tester Net1’s udstyr, mens det har en placering, hvor der er fokus på en både praktisk men også signalmæssigt fornuftig placering.

Net1’s helt store styrke er dækningen i breddeområder. I de store byer kan det reelt ikke betale sig at gå efter Net1’s løsning, da hastigheden er meget lav og datapakkerne er meget dyre, sammenlignet med andre udbydere. Men er man tit i områder, hvor de store udbydere ikke ligefrem kæmper om gode steder at sætte master, så kan Net1 nærmest være den eneste mulighed – og deres forbindelse er trods alt god nok til, at den er brugbar, medmindre du vil bruge forbindelsen til spil eller streaming i god kvalitet.

Net1 har router som udstyr

Den meget brede dækning betyder, at det er oplagt for dig, der er mange steder og har brug for at være på internettet hver gang med en rimelig hastighed, der er god nok til eksempelvis at tjekke mails, men som du ikke skal bruge til at se tv-programmer over nettet eller streame musik fra overalt i landet.

Testet på landet

Vi har også haft udstyret med til udkantsdanmark. Testen blev udført i postnummeret 9610, hvor dækningen skulle være ”god” – og altså ikke helt oppe på ”meget god”.

Ved den første test, hvor routerne blot stod praktisk foran computeren var hastigheden 0,23 Mbit uden antenne. Den eksterne magnetantenne forbedrede ikke denne hastighed (men det har heller ikke været muligt for os at teste med den på en metalplade, som den skal under optimale forhold – det er eksempelvis praktisk, hvis du kan sætte udstyret på din bil eller lignende).

Dog blev hastigheden væsentligt bedre, da udstyret blev flyttet ind i et rum, vendt mod syd i stedet for nord. Dette på trods af, at den bedste mast ifølge Net1’s dækningskort skulle ligge i nordlig retning. Det var kun praktisk muligt at lave en ordentlig test i dette rum med den eksterne magnetantenne, og den kom op på 0,94 Mbit.

Kom selve den eksterne antenne helt uden for huset var det desuden muligt at få routeren til konstant at lyse grønt i signallampen, og dermed kunne hastigheden givetvis have været endnu hurtigere, men på grund af afstanden til computeren, der blev testet på, var det ikke muligt at udføre en hastighedstest.

Ikke desto mindre er det vigtigt at være opmærksom på, at du kan få endog markant forbedrede hastigheder, hvis du prøver dig frem med placeringen af dit udstyr – så vær ikke for fastlåst på én bestemt placering af udstyret, er den eneste rigtige.

Den generelle oplevelse på nettet

Når man er blevet vant til 15-20 Mbit hastighed, er det noget af et spring pludselig at måtte nøjes med omkring 1-2 Mbit. Under vores test oplevede vi, at siderne var en del langsommere end normalt til at indlæse. Ofte gik der et par sekunder med at indlæse sider i netbank og på nyhedsmedier, der normalt ellers popper op på noget, der minder om et splitsekund.

Til gengæld præsterede routeren fint på Youtube. Den indlæste videoerne relativt hurtigt, og i langt de fleste tilfælde kunne den godt indlæse videoen i et tilpas hurtigt tempo, til man ikke behøvede at vente på videoen blev indlæst, selv om de ikke var af decideret dårlig kvalitet.

Konklusionen er altså, at Net1 er godt nok til det meste Youtube-brug, den kan også bruges til streaming af musik, men vil du ud i optimal tv-streaming, så er det altså ikke det rigtige valg – vil du streame på eksempelvis dr.dk skal du gå en del på kompromis med kvaliteten. Du skal også have en smule ekstra tålmodighed, når du er på nettet. For mange vil det formentlig kun kræve lidt tilvænning, mens det for andre bliver mere og mere irriterende at skulle vente nogle sekunder, mens siderne bliver indlæst.

Net1 har router som udstyr

Router med batteri

Vil du gerne have en transportabel internetforbindelse, der er lige til at stikke i computertasken, er Net1 ikke den rigtige løsning. Routeren er på størrelse med almindelige bredbåndsroutere, og antenner og strømstik gør routeren endnu mere klodset at transportere.

Men gør det ikke noget, at den volumenmæssigt er større, virker det til at være en ganske glimrende router. Vi testede routerens batteritid et par gange, og generelt holdt den i vores forsøg strøm i omkring 3 timer. Det må siges at være ganske tilfredsstillende, og mange bærbare computere vil også have behov for at lade op efter det tidsrum – alt i alt kan man altså få et fint udbytte af routeren, selv når den er uden adgang til strøm. Man skal dog naturligvis sørge for at slukke for routeren, når man ikke bruger den, så den ikke sluger strøm uden grund.

Routeren er også lidt klodset i forhold til mange andre routere. Antennerne stikker i vejret, og udstyret er ikke ligefrem diskret i sit udseende, og du får nok også svært ved at overbevise naboen om det æstetisk smukke i ”skulpturen”.

Samtidig havde den i vores tilfælde klart bedst af at være i nærheden af et vindue. Kom den bare en meter ind væk fra vinduet og ind i rummet blev hastigheden ofte mere end halveret. Det betyder, at det kan være svært at finde et sted routeren kan blive placeret diskret, uden det går ud over hastigheden – omvendt kan du nøjes med at placere en ekstern antenne uden for, men igen er antennen lang og ikke særlig køn, men den kan dog holde til at blive placeret udenfor, hvilket i udgangspunktet kun vil være godt for signalet.

God til camping og båd – netadgang i Sverige og Norge

Er du med jævne mellemrum i Norge og/eller Sverige, kan Net1 også være en ekstra overvejelse værd. Gennem dit abonnement har du nemlig også adgang til det norske og svenske netværk – dit forbrug tæller dog naturligvis som altid med i forhold til din forbrugsgrænse.

Dækningen i Norge og Sverige er også god selv i yderområderne, hvor der ellers er flere relativt øde områder, men også her kan Net1 altså tilbyde rimelig dækning. I Norge opererer Net1 under navnet Ice.net, som de i øvrigt også startede med at hedde i Danmark.

Den meget brede dækning gør også abonnementet anvendeligt, hvis du ofte er ude at sejle og vil på nettet. Net1’s master rækker nemlig også et godt stykke ud på vandet, så mens du hos de øvrige udbydere normalt vil have svært ved at få signal senest et par kilometer ude på vandet, så rækker Net1 ofte et godt stykke ud på havet.

Deres brede dækning gør også, at de er særligt anvendelige på campingferien – især hvis du er på mange campingpladser, eller måske besøger én af de pladser, der ligger i et yderområde, hvor de store udbydere ikke har fantastisk dækning. Og når du er hjemme på din privatadresse, kan du naturligvis stadig have adgang til nettet via din Net1 forbindelse.

Uanset hvad skal du dog naturligvis altid have adgang til stikkontakt, eller strøm på batteriet, der normalt holder strøm i cirka 3 timer.

Generelt

Net1 har router som udstyr

Bor du i et yderområde, eller har du bare ofte brug for internet i områder, som de store udbyder ikke virker til at have opdaget eksisterer, så kan Net1 være en god overvejelse værd – du vil kun ekstremt sjældent opleve, at du skal være decideret tålmodig, når du tjekker mail og andre småting. Især er det godt for dig, der ofte er på camping eller på tur i båden, og som gerne vil have adgang til nettet, så du kan følge med i nyheder, mail og vejrudsigter undervejs.

Vil du mest bruge dit mobile bredbånd nogle meget få steder, vil vi generelt ikke anbefale, at man kigger mod Net1 som den første løsning. Abonnementerne er for dyre, og vil du gerne have flere computere på nettet via router, har du altså også mulighed for det ved de andre udbydere. Men Net1 vil en del steder være den eneste udbyder, der kan tilbyde fornuftigt bredbånd.

Du skal være opmærksom på, at hastigheden absolut ikke er høj, men til gengæld får du en forbindelse, der giver dig adgang til de fleste muligheder på nettet – så længe du ikke kaster dig ud i masser af tv-streaming og downaf store programmer.

Fakta:

Det meste danske mobile bredbånd er baseret på UMTS og HSPA (3G og Turbo 3G) samt LTE (4G). Net1’s teknologi er baseret på CDMA, og er på et frekvensbånd, der betyder, at masterne kan række markant længere. Med færre master kan de derfor tilbyde god dækning i yderområder. Teknologien og Net1’s licenser betyder dog også, at den potentielle hastighed hos Net1 er markant lavere end ved konkurrenterne.

Resultat af tests:

Generelt har vi oplevet meget svingende hastigheder, men de har dog i hovedreglen lagt stabilt på over 1 Mbit i Århus – vi har foretaget flere tests, hvor hastigheden har været bedre. Disse testresultater er udelukkende baseret på tests, hvor vi har foretaget hastighedstesten 3 gange, for at sikre et retvisende resultat.

Aarhus (8210): (På alle tests lå vores ping mellem 90 og 130 ms – tallene er angivet i Mbit, med downloadhastigheden som første tal)

Søndag klokken 18

Med antenne: 1,28/0,75
Uden antenne: 0,87/0,75

Søndag 21:15

Med antenne: 0,23 / 0,6
Uden antenne: 0,25 / 0,6

Mandag 8:00

Uden antenne: 1,35/0,64
Bedre (men meget upraktisk) placering lige ved vinduet med antenne:2,22/0,82

Himmerland(9610)

Lørdag klokken 12

Med antenne: 0,21 / 0,27 – ping: 263 ms
Uden antenne: 0,23 / 0,4 – ping: 108 ms
Med antenne – bedre placering: 0,94 / 0,05 – ping: 134 ms


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning