Tjek dit net giver overblik over mulighederne

Erhvervsstyrelsen har i marts 2015 åbnet siden tjekditnet.dk, hvor forbrugere kan finde frem til, hvilke udbydere, der tilbyder net på deres adresse.

Et af sidens mål er, at gøre det lettere at få overblik over, hvilke teknologier der er til rådighed på den enkelte adresse, og dermed er du langt mere sikker på, at du ikke overser muligheder. Siden skal også hjælpe regioner og kommuner med deres indsats på teleområdet.

Erhvervsstyrelsen “tvinger” udbyderne til at levere informationerne, men vil også forholde sig kritisk, så du næsten er garanteret, at mulighederne er tilgængelige for dig – derfor kan der i enkelte tilfælde også være alternativer, der kan blive overset i testen.

Vi har også lavet en guide til, hvordan du selv løber mulighederne på markedet igennem, så du kommer hele vejen rundt om de forskellige teknologier, der kan være attraktive for dig. Vores guide har også fokus på flere teknologier, så du kan finde frem til de mere alternative teknologier, hvis de normale teknologier ikke kan levere ordentlige forbindelser. Tjek dit net har nemlig primært fokus på traditionelt internet via fiber, kobber og coax(kabel-tv) forbindelser.

Læs vores guide til hvordan du finder mulighederne på netop din adresse

Besøg Tjekditnet.dk

Hvorfor kommer Tjek dit net

Tjekditnet.dk skal være med til at bidrage med at gøre det lettere for forbrugerne at være aktive og kritiske på markedet.

Det skal blandt andet gøres for at sikre konkurrencen på markedet. Med øget konkurrence vil udbyderne i højere grad jagte både at levere bedre produkter, priser og løbende udbrede dækningen. Håbet er, at det vil være til gavn både for branchen, forbrugerne og det generelle erhvervsliv, der mange steder sukker efter markant bedre bredbånd.

Tjek dit net er et af flere initiativer på området, og vil i første omgang fokusere på mulighederne for fastnet bredbånd. Senere vil de dog løbende udvide siden til blandt andet at indeholde information om dækning til mobiltelefoni.

Initiativet er blandt andet kommet efter en rapport lavet for Erhvervsstyrelsen, der viste, at for mange danskere ikke er bevidste om deres behov på bredbåndsmarkedet, ikke ofte nok gennemgår deres abonnementer og ofte ikke har styr på, hvad de egentlig får. Her spiller information på nettet en væsentlig rolle, og indtil nu har det ikke været muligt kommercielt at få adgang til eksempelvis, hvilke teknologier der er på adresseniveau. Med Tjekditnet.dk er det målet at gøre det langt mere gennemskueligt, hvad man har af muligheder.

Priser på bredbånd

Tjekditnet.dk har ikke fokus på priser og kun i ringe grad på behovsafdækning, så her må du søge informationer andre steder. Eks. Kan du bruge vores prissammenligner, ligesom vi har en grunding guide til valg af hastighed.

Du kan også få et hurtigt overblik over forskellige priser på markedet via nedenstående tabel.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

  • 2-9 Mbit: Du får en linje, hvor du kan besøge sider på nettet, tjekke mail og netbank uden problemer. Du kan se en video i glimrende kvalitet, hvis du har mindst 4-5 Mbit. Ikke alle udbydere tilbyder hastigheder på 9 Mbit eller mindre.
  • 10-19 Mbit: Du kan sagtens se videoer og alt andet på nettet. En fin forbindelse – også hvis du har 2-3 computere på nettet samtidig.
  • 20-35 Mbit: Glimrende hastighed, hvis du har flere computere på nettet – tilstrækkeligt selv med 4-5 computere på nettet samtidig.
  • 35+ Mbit: Til den kræsne forbruger. Du skal have en del computere på nettet eller have særlige hastighedskrav, hvis du skal have det fulde ud af hastigheden.
  • Upload: Uploadhastigheden er den der står efter “/”. Hastigheden har betydning for, hvor hurtigt du kan sende ting til internettet. Det er altså eksempelvis hvis du lægger billeder og video på Facebook. Det er altid rart at kunne sende ting hurtigt til nettet, men omvendt bruger man kun sjældent og i kort tid sin upload. Især med flere computere på nettet, kan det dog være fornuftigt med minimum omkring 0,5 Mbit pr. computer i upload.

En router eller et modem er det udstyr, der sørger for, at dine computere kan komme på nettet. Med en router kan du have flere computere på nettet på samme tid, mens det kræver ekstra udstyr eller IP-adresser mec et modem.

Bredbånd kommer stort set altid med en trådløs router. Enkelte udbydere sælger i perioder bredbånd med en router eller et modem, der ikke er trådløs. Hvis du klikker “flere detaljer” i vores tabeller, står der tydeligt, hvilket udstyr der følger med.

Du kan også koble din computer op til routeren med kabel, selv om det er en trådløs router. Det nødvendige udstyr til at komme på nettet følger med i pakken, men det kan være nødvendigt for dig at investere i (længere) netværkskabler, hvis du ikke vil koble din computer til trådløst, ligesom det for meget gamle computere kan være nødvendigt at købe (trådløst) netværkskort – i reelt alle nyere computere er det dog med.

Der er principielt set tre typer internet, som vi her på siden kalder fastnet bredbånd. xDSL(også kendt som kobberkabler eller via telefonstikket), Kabel-internet(coax-nettet) og fibernet. Kabel internet og især fibernet har dog ikke lige så bred dækning, som de traditionelle typer bredbånd.

Kabel internet kommer via din kabel-tv udbyder, så derfor skal du også have et tv-abonnement ved kabel-tv udbyreden, hvis du vil have internet herfra. Ellers kan du ganske enkelt ikke få kabel internet. Stofa og YouSee er de store udbydere af kabel internet. Det er ikke alle steder, der er mulighed for kabel-tv.

Fibernet er lynhurtigt bredbånd via lyslederkabel, og det er især de danske energiselskaber, der har satset på fiberinternet. De har slået sig sammen i det fælles brand Waoo! Det er dog langtfra alle steder, man kan få Waoo!, men det er ikke forbeholdt byerne. Det kan være dyrt i etablering, da det ofte er nødvendigt med gravearbejde.

De fleste udbydere tilbyder muligheden for at få teknikerinstallation. Det betyder, at du får en tekniker ud, der sætter routeren til og sørge for at din computer er på nettet. Som regel er det dog ikke specielt svært at gøre det selv, og der følger en guide med, så du ved hvordan kablerne skal forbindes mellem computere, væg og router.

I enkelte tilfælde kan det dog være nødvendigt, at der kommer en tekniker forbi. Det er især tilfældet, hvis der ikke har været internet på bopælen før af samme type, som der er bestilt. Med traditionelt bredbånd er det efterhånden en sjældenhed, mens det er meget almindeligt for fiberinternet(eks. Waoo), der endnu ikke er specielt udbredt blandt private.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning