Internet helt nede på jorden
Internettet er det, der giver dig adgang til at besøge hjemmesider. Det kan sammenlignes en del med telefoni. Det består af et stort kabelnetværk, der giver adgang til alle andre computere, der også er koblet til internettet i hele verden.
I stedet for tale er det informationer, der bliver sendt. Hvis du eksempelvis sender en e-mail, sender den tekstfilen fra din computer til en computer på internettet. Når modtageren læser mailen, ringer han op til denne computer og får adgang til informationerne. Du har adgang til alle andre computere på internettet på én gang, og der er ikke forskel på, hvilke hjemmesider du har adgang til via forskellige udbydere – der er kun ét internet.
Bredbåndsmatch.dk har lavet denne videoguide, hvor vi forklarer de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du som relativt ny internetbruger skal købe internet. Vi anbefaler, at du også læser artiklen.
Modsat telefoni er det ikke dyrere at ringe til udenlandske computere. Det er altså derfor ikke dyrere at besøge udenlandske hjemmesider.
Hvad er hastighed
Hastigheden har betydning for, hvor hurtigt dit internet er. Du kan sammenligne det med at sende post med enten B-post eller A-post. Hvis du sender med B-post sparer du lidt penge, men til gengæld går der lidt længere tid, før informationerne når frem. På samme måde med hastighed – har du en langsommere hastighed, går der også længere tid, før informationerne når frem til din computer.
Ren tekst og enkelte billeder bliver dog hurtigt hentet ned på din computer på alle almindelige danske forbindelser. Laver du ikke andet end at besøge hjemmesider, læse nyheder, tjekke netbank og mail og lignende, behøver du ikke lægge særlig stor vægt på den hastighed, du har. Hvis du overvejer mobilt bredbånd, bør du dog undersøge, om der er dækning, der hvor du kommer til at bo.
Hastigheden får for alvor en betydning, hvis du gerne vil se tv på nettet – eksempelvis på Youtube. De fleste bredbåndsforbindelser er dog også rigeligt hurtige til at vise tv og video af ordentlig kvalitet.
Hastigheden har også en betydning, hvis du vil købe dine programmer via internettet i stedet for at købe dem i en fysisk butik. I så fald skal du nemlig hente installationsfilerne ned på computeren, medmindre du får dem sendt på CD- eller DVD-skive. Det kan godt tage lang tid at hente store programmer ned på din computer, men omvendt kan du også bare lade computeren stå i en time eller to, hvis den skal hente en meget stor fil og din hastighed er lav – og du skal på en almindelig dansk forbindelse absolut ikke vente længere end det.
Så er det kun sjældent du vil hente store programmer ned, bør du ikke lægge vægt på hastigheden af den grund.
Hvilket udstyr(hardware) skal jeg bruge?
Når du vil have din computer på nettet, skal du bruge en router eller et modem. Det følger stort set altid med, når du køber internet – som regel lejer du det af udbyderen og skal sende det tilbage, hvis du opsiger abonnementet eller skifter udbyder.
Hvis der kun er modem med i aftalen, skal du være opmærksom på, at du kan komme i problemer, hvis du skal have flere computere på nettet.
Desuden følger der næsten altid basiskabler med til at tilslutte én computer til nettet. Der følger typisk også ét netværkskabel med til at tilslutte routeren, selv om der er tale om en trådløs router.
Vil du have flere computere på nettet via netværkskabler, skal du selv købe dem. Du skal også være opmærksom på, at de kabler, der følger med som regel højest er på et par meter og ofte kortere.
Vil du koble dine computere på trådløst, behøver du i udgangspunktet ikke ekstra udstyr, hvis der følger en trådløs router med. Du skal dog være sikker på, om dine computere har trådløse netkort – stort set alle bærbare computere har, mens en del ældre stationære computere(computere i kabinet med en “rigtig” skærm) ikke har. Det er dog et problem, der er let at løse.
De fleste udbydere tilbyder både gør-det-selv installation og teknikerinstallation. Som regel er der en god guide med til gør-det-selv installationen, så det er relativt let at tilslutte internettet. Men er du i forvejen usikker, når du sidder ved computere, kan det være meget rart, at der kommer en og tager ansvaret for installationen. Der er dog en del penge at spare ved selv at installere.
Hvorfor får jeg mere hastighed for pengene med mobilt bredbånd?
Når man ser på priserne, kan du ofte få en hurtigere forbindelse med mobilt bredbånd uden at betale mere. Og det kan også være penge, der er godt givet ud, men omvendt skal du ikke regne med at få så meget for pengene, som det umiddelbart kan se ud.
For det første er der en databegrænsning. Det vil sige, at du kun kan bruge dit internet til en begrænset mængde aktivitet hver måned – mange vil dog stadig kunne få billigere mobilt bredbånd, uden at komme i nærheden af forbrugsgrænsen. Du kan sammenligne det med månedskort i bussen kontra klippekort. Via mobilt bredbånd får du et klippekort, men er du på nettet stort set hver dag, kan det som regel bedre betale sig med en ubegrænset forbrug til en fastsat pris.
Derudover skal du også være opmærksom på, at du kun få steder kan komme helt op på den lovede hastighed. Alene det at du som regel sidder indendørs vil meget ofte betyde rigtigt meget for din hastighed. Desuden har det også stor betydning, hvor tæt du er på nærmeste sendemast, da mobilt bredbånd fungerer via 3G, der er en slags trådløse signaler, der skal opfanges af en lille USB-pind du oftest får i forbindelse med købet.
Desuden bliver mobilt bredbånd påvirket af vind, vejr og antallet af brugere på masten, så din hastighed er heller ikke nødvendigvis den samme hver gang, du bruger mobilt bredbånd, selv om det er fra samme sted.
Til gengæld kan du bruge dit mobile bredbånd næsten overalt. Det betyder, at du eksempelvis kan tage det med i sommerhus, til venner og bekendte eller ud i haven. Der er dog områder, hvor der er så dårlig forbindelse, at du ikke kan bruge det mobile bredbånd, så derfor bør du altid undersøge dækningen i det område, du vil bruge det.
Mobilt bredbånd er også meget let at installere – du får et USB-modem, som er en lille pind du bare skal sætte ind i en USB-port. Ofte skal du følge en kort installationsvejledning på skærmen, som du også typisk vil få i papirform, ligesom det kan være nødvendigt at sætte et SIM-kort (en lille chip – den samme som bruges i mobiltelefonier) i USB-modem’et. Det er normalt lige så let at sætte i USB-pinden, som i en telefon.
Bliv klar til at købe bredbånd
Hvis du har svært ved at gennemskue dine behov, og hvordan du vurderer køb, kan det være svært at finde frem til de rigtige informationer. Derfor har vi skrevet to lange guides til køb af bredbånd, hvor alle de vigtigste informationer er samlet. Når du har læst dem, ved du forhåbentlig, hvad du skal tage højde for, når du skal vælge, og ellers er du altid velkommen til at skrive til os omkring netop din situation.