Hos hvilke udbydere kan jeg få internet?

Det kan være svært at finde frem til, hvilke udbydere der kan tilbyde internet.

Der er nemlig rigtig mange udbydere af internet, og desværre er det ikke alle steder, du kan tjekke adresserne direkte på siden.

Ofte kan du dog udelukke flere udbydere på én gang via én adressetester, når du kender lidt til udbyderne og ikke mindst deres teknologier – for det sted du bor definerer ofte, hvor du bør søge efter din fremtidige forbindelse. I praksis kan du derfor få et ret præcist billede af alle dine muligheder, uden at skulle forbi mange steder.

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at der reelt er fire væsentlige teknologier, der kan give dig adgang til nettet:

Slutteligt kan der i nogle boligforeninger og kollegier være fælles løsning, som typisk kaldes LAN-internet – som regel vil du dog ikke være i tvivl, hvis dette er en mulighed. Derudover er er der flere alternative teknologier, som man også kan overveje, og som er lidt mindre kendte – dem vender vi tilbage til senere.

Kobberbredbånd er den løsning, du oftest kan få. Det er muligt langt for langt de fleste husstande, men det er ikke alle steder hastighederne er så høje, som mange forventer – de fleste steder kan man komme over 10 Mbit, mens der til gengæld allerede kommer problemer mange steder omkring 20 Mbit – nogle steder kan man dog få op mod 100 Mbit, som er rigeligt for langt de fleste private forbrugere.

Teknologien har flere tekniske navne, hvor xDSL i dag er en af de mere almindelige betegnelser, og mange kalder det også for internet via telefonstikket – det blokerer dog længere ikke for brug af telefonlinjen, når du er på nettet.

Det er muligt at teste hvilke teknologier, der dækker på din adresse på Tjekditnet.dk. Til tider er den dog upræcis, og overser til tider flere af de mere alternative teknologier. Det er et godt værktøj til et hurtigt overblik, men vi anbefaler også man undersøger mere selvstændigt.

Adressetestere på kobbernetværket

TDC sidder på hele kobbernettet i Danmark, og derfor kan udbyderne normalt tilbyde stort set de samme hastigheder – der er kun sjældent reel forskel på hastigheden. Enkelte tilbyder muligheden for at undersøge, om de kan levere bredbånd og hvor hurtig forbindelsen vil være – og du kan altså forvente nogenlunde samme muligheder ved alle udbyderne på kobbernettet:

Dansk Net (NB: Dette er også bestillingssiden, men inden du vælger produkt måler Dansk Net, hvad de kan levere)

Telia

Hiper (tjekker på samme tid også de fiber- og kabel-tv netværk de har adgang til)

Ud over disse tilbyder blandt andre bolig:net, DLG Tele, Mobilic, Kviknet, TDC, Fullrate og Telenor bredbånd på kobbernettet.

Se de vigtigste danske teleudbydere

Priser på bredbånd

Vi har samlet forskellige priser via kobber – længere nede ser du, hvordan du undersøger muligheden for øvrige teknologier.

Udbyder
?
Hastighed
?
Binding
?
Pris 6 mdr.
?
Pris pr. mdr.
?
Gå til udbyder
?
Mere info 100/30 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1892 kr. 249 kr.
(min. pris: 1892 kr.)
Mere info 100/35 Mbit
(minimum: 5 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 2193 kr. 249 kr.
(min. pris: 2193 kr.)
Mere info 100/25 Mbit
(minimum: 10 / 0.5 Mbit)
6 mdr. 1692 kr. 249 kr.
(min. pris: 1692 kr.)
Mere info 100/20 Mbit
(minimum: 80 / 10 Mbit)
6 mdr. 2312 kr. 319 kr.
(min. pris: 2312 kr.)
Mere info 150/30 Mbit
(minimum: 100 / 20 Mbit)
6 mdr. 2492 kr. 349 kr.
(min. pris: 2492 kr.)

Hvordan undersøger jeg de øvrige muligheder?

En af de andre muligheder er tv via coaxkablerne, der også bruges til kabel-tv. Disse abonnementer kommer derfor gennem kabel-tv udbyderen. Tidligere har det krævet, du også har tv-abonnement, men det er kun meget sjældent tilfældet i dag. Antenneforeninger leverer oftest kabel-tv, og vil derfor normalt samarbejde med et af kabel-tv selskaberne.

Hos YouSee kan du slå direkte op fra bredbåndssiden, om du kan få bredbånd ved dem – de tjekker også for fiber og kobbermuligheder. Præcis det samme er tilfældet ved Stofa. Stofa og YouSee er begge landsdækkende på kabel-tv området. YouSee’s kabler er generelt tilgængelige for konkurrenter, hvilket blandt andet Hiper og Fullrate udnytter. Stofas er til gengæld stadig lukkede for konkurrenter.

På fiberområdet er det lidt mere indviklet helt generelt, da der er flere forskellige udbydere – det kan du læse mere om i vores særskilte artikel om fibernet.

Det er dog Waoo!, der er den største spiller. De har fiberbredbånd i det meste af landet, men der er ekstremt stor lokal forskel på dækningsgraden.

Du finder Waoo’s adressetester midt på deres forside

Efterhånden har en del af deres ejere valgt at gå over til Stofa i stedet, der således også har vokset sig store på fiberområdet.

Vær opmærksom på, at det dog er TDC, der sidder på fibernettet på Nordsjælland og i København. En del af TDC’s fibernet var tidligere ejet af Dong. De steder du kan få fibernet via TDC bør også fremgå i Waoo!’s adressetester.

I Vestjylland er der desuden udbyderen Altibox, der leverer via samarbejde med vestjyske energiselskaber. Herudover er der flere meget lokale spillere – en god idé kan være at høre naboen. I udgangspunktet er kun TDC’s fiber med adgang for konkurrenter, men energiselskaberne har generelt planer om at åbne op i løbet af 2018 og 2019.

Mobilt bredbånd som internetforbindelse

Man kan sagtens bruge mobilt bredbånd som eneste internetforbindelse, men her er der et par ekstra faktorer, du skal tage i betragtning.

Dels skal du have god dækning, der hvor du bor. Udbyderen undersøger i udgangspunktet ikke, om der er dækning på din hjemmeadresse, når du bestiller, da de reelt ikke kan vide, om det er her, du vil bruge den. Derfor bør du selv undersøge dækningskortet.

Læs hvordan du undersøger dækningen

Du kan også kontakte udbyderen, der af og til kan komme med et mere præcist svar om dækningen end dækningskortet.

Du skal også være opmærksom på, at mobilt bredbånd kommer med en forbrugsgrænse. Du skal derfor vide, hvad du vil lave på nettet, så du får en forbindelse, du reelt kan bruge til det, du ønsker. Især kræver det meget at se tv via nettet, så gør du det bør du i første omgang søge mod en kablet teknologi – men en del steder er hastighederne kun høje nok på det mobile netværk.

Læs hvordan du finder den rette forbrugsgrænse

Du skal også være opmærksom på, at mobilt bredbånd som standard kommer med et USB-modem. Det er dog muligt at få flere computere online via mobilt wifi eller med en router. Det er dog ikke alle udbydere, der selv tilbyder den mulighed direkte.

Vær også opmærksom på, at du i væsentlig grad kan forbedre signalet til mobilt bredbånd med en ekstern antenne. Det kan være en rigtigt god investering, hvis signalet er for ringe, men omvendt ikke langt fra at være godt nok.

Læs hvordan du får flere computere på nettet samtidig med mobilt bredbånd.

Teknologier til dig, der ellers ikke kommer over 10 Mbit

Det korte svar er, at det reelt altid er muligt. I praksis er løsnigerne dog ikke nødvendigvis helt så rosenrøde, for selv om din hastighedstrang kan blive stillet, kan du hurtigt få armene ned, når du ser priser og begrænsninger. Men du har altid én og som regel endda to muligheder, som mange overser: satellit og Net1.

Begge er trådløse teknologier, og kan derfor påvirkes af vejr, men de adskiller sig markant fra de normale teknologier til mobilt bredbånd, og har langt bredere dækning og er også i udgangspunktet mere stabilt.

Satellit er den næsten stensikre, og skal ikke regnes som mobilt bredbånd, selv om teknologien er trådløs. Satellit internet bliver reelt leveret overalt, og det betyder, du kan modtage 20 Mbit. Du behøver ikke bo i nærheden af en mast, da det er satellitter “oppe i himlen”, der sender signalet – desværre er der priser og vilkår mindre gode.

Du skal have en parabol monteret, så du kan i praksis ikke have nettet med dig, da parabolen skal indstilles præcist og decideret monteres. Oprettelsespriserne er også meget høje, så du skal føle det er omkring 3000-5000 kroner værd i oprettelse. Herefter er månedspriserne desværre også ret høje og typisk med forbrugsgrænser, og det kan alt i alt skræmme mange væk.

Net1 er markant billigere, men også lidt mindre interessant for den hastighedshungrende. Net1 er mobilt bredbånd, men baseret på en anden teknologi end de øvrige.

Deres maksimale hastighed er desværre omkring 20 Mbit, men til gengæld kan de næsten overalt i landet – i teorien skulle de ofte være tæt på den hastighed, men desværre virker det til at det er blevet mere sjældent forbrugerne oplever hastighederne være tæt på det ventede det i dag.

De er en anelse dyrere end mobilt bredbånd generelt, men du er altså sikret bredere dækning, og modsat satellit internet har du også en forbindelse, du kan tage med dig på farten – og altså med en pris hvor det gør markant mindre bittert, hvis der kommer bedre alternativer kort tid efter investeringen. Net1 sælger ganske vist kun med en trådløs router, men den vil altså virke overalt, ligesom den har et batteri indbygget, så den ikke er afhængig af en stikkontakt konstant.

Modsat satellit internet er der dog være enkelte steder, hvor Net1 ikke dækker, da det hos Net1 er via master.

Se Net1’s dækning

Slutteligt er der også i nogle områder WIFI-internet. Det er internet via særdeles kraftige WIFI-sendere. Det er kun muligt i enkelte områder, men til gengæld er det typisk netop de områder, hvor mange føler sig overset af de traditionelle udbydere.

Læs mere om WIFI-internet, og se hvor der er selskaber.

Udbydernes dækningskort

  • ✓ xDSL
  • ✓ Kabel-tv
  • ✓ Fiber
  • ✓ Mobilt bredbånd
  • ✓ Net1
  • ✓ Satellit
  • ✓ Alternativ WiFi

Neden for er udbydernes dækningskort, som du kan bruge til at se, om der er trådløs dækning af mobilt bredbånd på din adresse. Det er i øvrigt de samme master, der bruges til mobiltelefoni og mobilt bredbånd med undtagelse af Net1, der kun har mobilt bredbånd.

Vær dog opmærksom på, at dækningskortene viser den udendørs dækning og kun er vejledende – du vil således ofte opleve lidt langsommere hastigheder og ringere signal end angivet, så du bør bruge kortene kritisk. På mobilt bredbånd har du dog 14 dages fortrydelsesret, hvis du bestiller online – så finder du ud af dækningen er for ringe, kan du komme ud af abonnementet igen ret hurtigt, hvis blot du sørger for at få det testet nogenlunde hurtigt.

Som tidligere nævnt kan du dog også få rigtigt meget ud af at investere i en ekstern antenne til dit udstyr. Det er ikke ualmindeligt, din forbindelse kan gå fra ustabil og langsom til langt mere stabil og med tilfredsstillende hastigheder.

Udbyder Netværk Link til dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text TDC Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor Se dækningskort
some_text Telia-Telenor eller TDC* Se dækningskort
some_text 3 Se dækningskort
some_text Net1 (CDMA)
(Kun med trådløs router**)
Se dækningskort

Flere udbydere kræver ekstra månedspris, hvis du vil have 4G-adgang - husk at også dit udstyr skal understøtte 4G. Alle udbydere kan i udgangspunktet tilbyde 4G.
* Hos Mobilic kan du vælge enten TDC's eller Telias netværk, men har kun adgang til ét af gangen. 10 GB 3G mobilt bredbånd er dog kun tilgængeligt på TDC's netværk.
** Net1 kører på en anden teknologi, der dækker bredere med med lavere hastighed. Teknologien bruges ikke til mobiltelefoni i Danmark. Det bliver kun solgt med trådløs router.


Sammenlign priser fra 20 internetudbydere

Gå til prissammenligning