Rapport: TDC bør splittes op
Man bør undersøge mulighederne for en opsplitning af TDC. Det konkluderer en rapport fra produktivitetskom- missionen ifølge Computerworld.
Rapporten foreslår således, at TDC skal splittes op, så der er en særskilt del, der udelukkende står for infrastrukturen. Det skal være med til at øge konkurrencen på bredbåndsmarkedet, hvor flere har kritiseret TDC for at sidde for tungt på markedet ikke mindst, fordi de reelt har hele kobbernetværket, der bruges til traditionelt bredbånd.
TDC sidder ifølge rapporten med en markedsandel på omkring 61 procent, hvilket dog ikke mindst skyldes ejerskabet af YouSee, der tilbyder bredbåndsydelser via coax-nettet, der også bruges til kabel-tv.
Funktionel seperation mest realistisk
På nuværende tidspunkt fastsætter Erhvervsstyrelsen maksimumpriser for, hvad TDC må tage for at lukke konkurrenterne ind på markedet, men rapportens konklusion er ifølge Computerworld, at det er meget vanskeligt objektivt at afgøre disse priser både på grund af konstant teknologisk udvikling og en række skøn.
– En funktionel opdeling vil formentlig ikke føre meget andet med sig end store administrative og tekniske udgifter, som ville være bedre anvendt i udbygning og forbedring af infrastrukturen. Carsten Dilling, Topchef i TDC
Rapporten lægger op til enten at kræve et frasalg af infrastrukturen eller lave en funktionel seperation af TDC, hvor der reelt vil være tale om to selskaber med samme ejer. Et frasalg vil dog være ekstremt besværligt, da der ikke på nuværende tidspunkt er lovgivning, der kan ligge til grund for det.
En funktionel seperation er mere realistisk, men dette kræver, at Erhvervsstyrelsen blandt andet kan påvise væsentlige og vedvarende konkurrenceproblemer. Og det er en vanskelig bevisbyrde er konklusionen i rapporten ifølge Computerworld.
I rapporten henvises der dog blandt andet til Sverige og Storbritanien, hvor der har været lignende funktionelle seperationer.
TDC: Opsplitning er ikke nødvendigt
Hos TDC mener man ikke, det er nødvendigt at dele selskabet op i to dele.
TDC henviser blandt andet til, at de danske priser på bredbåndsmarkedet er blandt de laveste i EU, og at hastighederne og dækningsgraden også hører til blandt de bedste.
– Myndighederne fastsætter i forvejen de priser og betingelser, der gælder for at leje sig ind på TDC’s infrastruktur, og en funktionel opdeling vil formentlig ikke føre meget andet med sig end store administrative og tekniske udgifter, som ville være bedre anvendt i udbygning og forbedring af infrastrukturen, vurderer Carsten Dilling, der er topchef i TDC, ifølge Computerworld i et skriftligt svar til flere medier.