Efterspørgslen efter højhastighedsbredbånd stiger
Andelen af danskere, der har 30 Mbit eller mere er steget markant det seneste halve år. Det viser de seneste tal fra Erhvervsstyrelsen.
Således er antallet af danskere med 30 Mbit eller mere steget med godt 200.000 til 480.000 abonnementer fra midten af 2012 til midten af 2013.
Det er især internet via kabel-tv udbyderen og fiberforbindelser, der har bidraget til stigningen, og for femte år i træk har der kun været fremgang på antallet af abonnementer på begge teknologier – men faktisk har stigningen i antal abonnementer været størst for bredbånd via kabel-tv.
Samtidig faldt antallet af forbindelser via kobberforbindelser(xDSL) for 5. halvår i træk, og kun lidt over 80.000 danskere har et abonnement via xDSL, der giver mere end 30 Mbit.
Det betyder, at det er mindre end hver tiende, der har over 30 Mbit på teknologien. Til sammenligning er det to ud af tre blandt de, der har bredbånd via kabel-tv udbyderen, og lidt mere end hver tredje via fiber.
Og midt i diskussioner om et forældet Teleforlig og højhastighedsbredbånd i yderområder, ser Erhvervsstyrelsen positive ting i tallene.
– Vi kan endnu en gang konstatere, at danskerne efterspørger hurtigere og hurtigere bredbåndsforbindelser. Andelen af bredbåndsabonnementer på mindst 30 Mbit/s er steget med 78 procent og samtidig er datatrafikken på mobiltelefonen endnu en gang mere end fordoblet. Og så har antallet af fastnet bredbåndsabonnementer pr. 100 indbyggere nu passeret de 40. Det gør Danmark til et af de førende lande i Europa, siger Finn Rasmussen, der er Vicedirektør i Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Stadig større dataforbrug
I første halvår af 2013 blev der brugt næsten 30.000 TB data på de danske mobilnetværk. I sidste halvår af 2012 var forbruget lidt under 22 500 TB, og der er altså tale om en ganske betydelig stigning, der formentlig ikke mindst er kommet på grund af den øgede fokus på 4G. Således understøtter mere og mere udstyr 4G, dækningen er blevet bredere og samtidig har blandt andet Telenor åbnet for 4G i første halvår af 2013.
Tallene fra Erhvervsstyrelsen tyder også på, at internethastighederne i yderområderne er på vej op. Således er der sket et fald på næsten 18.000 abonnementer med under 4 Mbit i downloadhastighed, så der nu kun er 111.000 abonnementer med så lav hastighed – statistikken viser dog ikke, hvor mange af disse, der ønsker højere hastighed.
Til gengæld er det tilsyneladende svært for Skyfi at trække kunder til deres satellit internet. Der er således kun 158 danskere, der har valgt at have satellit internet, selv om man her kan få op til 20 Mbit, uanset hvor man bor. Oprettelsesomkostningerne er givetvis med til at holde folk væk.