To gode datanyheder til sommerferien
Brug for netadgang på ferien? To gode sommernyheder åbner bedre op for mulighederne i år end tidligere
Mange har ellers dårlige oplevelser med priserne, når de bruger data i udlandet. Både til mobilt bredbånd og på telefoner, skal du nemlig betale en betragtelig merpris, når du er i udlandet. Hvert år behandler Teleankenævnet adskillige sager om regninger i forbindelse med udlandsophold, men er man forsigtig, kan man undgå de ubehagelige overraskelser.
Det generelle råd er, at du bør holde dig helt fra at bruge din smartphone eller dit mobile bredbånd til data, når du er i udlandet. Inden for EU giver det dog efterhånden mere og mere mening, ligesom der også er kommet nye muligheder for billig roaming på tværs af landegrænser med en helt ny internetudbyder.
EU-regler sætter priserne ned
Fra 1. juli bliver det billigere at roame i EU. Siden 1. juli 2012 har prisen været på 6,52 kroner pr megabyte, men fra 1. juli bliver den pris sænket til 4,19 kroner for forbrugerne. Det kan dog stadig hurtigt koste 10-20 kroner at sende et billede hjem til Danmark, ligesom en Youtube video godt kan komme til at koste dig omkring 50 kroner.
Til gengæld er priserne ved at nå et niveau, hvor det kan forsvares at bruge sit abonnement i udlandet, hvis man kun vil tjekke mail og vejr et par gange i løbet af ferien.
Vores råd er dog, at man fortsat kraftigt overvejer at blokere for sit dataabonnement, når man er i udlandet. Ofte opdaterer man pludselig et program på sin computer eller telefon, og her kan prisen hurtigt komme op på over 100 kroner. Aktiverer du din dataforbindelse i udlandet, skal du altså sikre dig, at du ikke pludselig opdaterer et program.
Bevæger du dig uden for EU bliver priserne typisk markant højere, og flere steder skal du betale op mod 100 kroner pr. MB – og så skal der altså pludselig ikke ret meget til, før du kommer hjem til en mobilregning, der er større end selv flybilletten. Det kan hurtigt koste dig mange hundrede kroner bare at læse et par nyheder på nettet, og ser du en video på Youtube kan du reelt ende med at skulle betale over 1000 kroner.
Hvis du gerne vil kunne tjekke vejr, nyheder og lignende på ferien, kan du i de fleste lande købe et lokalt taletidsabonnement(prepaid), og de fleste steder er der fordelagtige aftaler til netop data. På den måde har du også fuld kontrol over, at du ikke bruger mange hundrede kroner ved en fejl – du bruger kun de penge, du har betalt for taletidskortet, der som regel kan gå både i USB-modem og telefon. Sørg dog for, at dit udstyr er låst op på forhånd – som regel er USB-modems ikke sim-låst, men det kan være tilfældet.
Ny udbyder tilbyder internationalt abonnement
Et bedre alternativ til roaming kan også være den nystartede danske udbyder Simviking. De tilbyder mobilt bredbånd på tværs af syv lande til priser, der sagtens kan være med de lokale taletidsløsninger.
Etableringen er dog en smule dyr grundet udstyret, men omvendt kan du koble dig på deres enhed trådløst med op til fem enheder (både computer og telefon). Skal du alligevel have udstyr i forbindelse med udlandsturen, er prisen for udstyret i øvrigt ganske fornuftig.
De syv lande, der indtil videre er med, er Danmark, Sverige, England, Irland, USA, Australien og Hong Kong.
Simviking er især interessant for dig, der med jævne mellemrum er i et af landene, og flere lande er på vej, så det for alvor kan blive et reelt alternativ til lappeløsningerne med lokale taletidskort.